מאת: נעמה שלח
הקדמה: הרצון לכתוב כתבה מפרגנת על בית הספר לחינוך מיוחד "רגבים" בקריית חיים עלה במוחי כבר לפני כחצי שנה.
אני אשת חינוך במקצוע ובנשמה וגרה קרוב מאוד לבית הספר "רגבים".
אני רואה ביום יום את התפקוד, המקצועיות, הנתינה עם כל הלב והנשמה וההכנה של התלמידים לחיים מצד המורים במקום.
אני רואה את הלימוד של נסיעה באוטובוס, כיצד למצוא כתובות ורחובות, כיצד לקנות בסופר מרקט, כיצד ללכת לדואר (דבר המצריך לימוד אינטנסיבי אצל ילדים עם צרכים מיוחדים) ואני גם מכירה אישית בוגרים של ביה"ס ורואה את תפקודם המוצלח בקהילה.
התלהבתי ממה שראיתי ואת התלהבותי רציתי להעביר גם לאחרים -
בית הספר "רגבים" הוקם ב-1963 כשהוא למעשה כולו בית ספר לחינוך מיוחד, (חטיבת ביניים וחטיבה עליונה).
בבית הספר לומדים 140 תלמידים מ-35 ישובים, מרביתם מאזור חיפה והקריות (זהו בית הספר לחינוך מיוחד הגדול במחוז), כשגילאי התלמידים בו הם מכיתה ז' עד גיל 21 (חוק חינוך חובה לחינוך מיוחד הוא 3 עד 21).
התלמידים לומדים בבית הספר מיומנויות בסיסיות כמו קריאה, כתיבה, חשבון, אסטרטגיות למידה ופיתוח חשיבה. בנוסף הם לומדים קישורים והתנסויות בקהילה במיומנויות יום יומיות כמו בנק, דואר, סופר מרקט, ביטוח לאומי, משרד הפנים, נסיעה בתחבורה ציבורית ועוד. התלמידים רוכשים מיומנויות של תקשורת ושל התמודדות עם בעיות (הם הולכים עם מורים שמלווים אותם ורואים את הבעיות ומדברים על דרכי הפתרון עד שהפעולה נרכשת).

בנסיעה בתחבורה ציבורית לדוגמה - פעמים רבות הם נוסעים ככיתה, כקבוצה - ומלמדים אותם את כללי ההתנהגות בתחבורה ציבורית, כיצד לעלות, כיצד לרדת, איך לשלם, איך לקנות כרטיסיה, לדעת לתת סכום נורמלי ולקבל עודף (זה לא ברור מאליו אצל אוכלוסיות כאלה) - התהליך הוא הדרגתי מנסיעה כקבוצה גדולה עד לנסיעה לבד.
לדברי בתיה קריינר, מנהלת בית הספר - בית ספר זה לא רק 4 קירות, כיתה, מורה, מחשב. זהו חלק מקהילה וכל למידה נעשית בתוך הקהילה. לא מלמדים על החיים אלא את החיים. לא תיאוריות (שמניסיון אישי מאוד לא מדברות לאוכלוסיות כאלה), אלא התנסות ממשית בשטח.
אחד הדברים הכי חשובים בבית הספר זהו השילוב של בוגרי בית הספר בתעסוקה בהמשך. מגמות של תעסוקה הקיימות בבית הספר הן: נגרות, ספרות, כלכלת בית ועוד. לא משנה מה התלמידים לומדים בבית הספר - הם לומדים גם מיומנויות עבודה, הרגלי עבודה וכיצד מתנהגים בעבודה.
בבית הספר יש אפילו מטבח בו התלמידים עובדים (כך הם לומדים עוד מיומנות לחיים) ואת המזון הם מספקים למועדוניות יום של הרווחה.

