נגישות בשמורות טבע וגנים לאומיים

29/07/2021
 
 
הגדל

תקציר

 

יש תהליך מבורך של הנגשת אתרים חשובים ויפים. ההנגשה מתבצעת במימון רשות הטבע והגנים, הקרן לפיתוח שירותים לנכים של המוסד לביטוח לאומי, החברה הממשלתית לתיירות ועוד. יש גם אירועים נגישים בשמורות ופירוט שלהם מופיע באתר "נגישות ישראל".

בחלק מהאתרים המונגשים יש לפחות 2 בעיות: תפעול הסידורים בשטח לא תמיד עונה על הציפיות (כולל ריבוי תקלות) והמידע שמגיע לציבור לא מדויק. אנחנו מאמינים שאנשים עם מוגבלויות רשאים להגיע לכל אתר נגיש כמו כל מבקר אחר, אך כדי למנוע אי-נעימויות כדאי לברר בטלפון אם יש צורך בהודעה מוקדמת ואם המעלונים (היכן שקיימים) מופעלים.

 

יש בשמורות אפליה (לכאורה) מרגיזה בין אנשים עם מוגבלויות עם פגיעה זהה (ונבדלים רק בהשתייכות הארגונית). רק לבעלי תעודות נכה מסוימות יש פטור מתשלום דמי כניסה. 

 

בשנים האחרונות יש מגמה מדאיגה של סגירת אתרי טבע לכלי-רכב. זה "ירוק" מאד אך הנפגעים הראשונים הם מטיילים עם מוגבלויות. דוגמאות: אגמון החולה ופארק המעיינות (עין מודע ונחל הקיבוצים).

 

בעיה אחרת היא שירותי נכים. בשמורות רבות נוספו שירותי נכים, אך הם נעולים מבחוץ. יש לזה תירוצים שונים, אך זה לא מצדיק מצב שאדם עם מוגבלות מגיע לשירותים ולא יכול להשתמש בהם (או צריך לחפש את האיש עם המפתח). 

 

פירוט התלונות והבעיות

 

יש בשמורות אפליה (לכאורה) מרגיזה בין אנשים עם מוגבלויות עם פגיעה זהה (ונבדלים רק בהשתייכות הארגונית). לבעלי תעודות נכה מסוימות יש פטור מתשלום דמי כניסה. מנכים אחרים נדרש תשלום מלא. לדעת הכותב, עדיף להעביר את הכספים שמאפשרים את ההנחות האלה לקצבאות של אותם זכאים ולבטל את ההנחות (או לתת הנחה לכל האנשים עם מוגבלויות). הנושא הזה איננו באחריות רשות הטבע והגנים או קק"ל. ההחלטה הסופית נתונה בידי השר לאיכות הסביבה.

 

לפי תקנה 7(ג) לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לאתר), תשס"ח-2008, מחובתו של "גוף מנהל" כהגדרתו בתקנות הנ"ל (רשות הטבע והגנים), להעביר לנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות רשימה כאמור, לשם פרסומה באתר האינטרנט של הנציבות. כעולה מהרשימה שהעבירה רשות הטבע והגנים, 10 אתרים יונגשו עד סוף 2011, וכלל האתרים שברשימה – 64 במספר – יונגשו עד סוף 2018. 

 

בנושא סגירת אתרים לכלי-רכב, ראו דף נפרד על פארק המעיינות. התהליך המרגיז הוא שקודם-כל סוגרים ואחר-כך מתמקחים על הסידורים. בפועל, אם פעם נהגים עם מוגבלויות יכלו להגיע לאתרים באופן עצמאי, רבים מהם תלויים בסיוע מלווה או סידורים יקרים אחרים.

 

בנושא מידע, יש באתר "רשות הטבע והגנים" ובאתר הקק"ל דפים יפים על כל גן לאומי / שמורת טבע שבאחריותן. מידע הנגישות חלקי מאד (אם בכלל קיים) ובחלק מהמקרים הוא אפילו פוגעני ("באתר שבילים ושירותי נכים ומותאם לכל סוגי המוגבלים כולל כסאות גלגלים"). אפשר לחפש מידע באתר "נגישות ישראל" ואנחנו משתדלים לעדכן אותו ככל האפשר.

 

פירוט נוסף לפי אתרים קיים ב"מדור התלונות". להלן יתואר מקרה מרגיז במיוחד של מערת הנטיפים.

 


מערת הנטיפים

 

הושקע שם הרבה כסף בהנגשה (מרץ 2005), אך המעלונים היו מושבתים חודשים ארוכים. בינואר 2006 נמסר לנו שהמעלונים הופעלו שוב: "מעלון אחד תוקן ופועל באופן סדיר! מעלון שני פועל אך אינו מאפשר שימוש בכיסא גלגלים ממונע. מחוז מרכז ברשות, בסיוע חטיבת תכנון ופיתוח והמוסד לביטוח לאומי מנסים למצוא פתרון טכני גם לבעיה זו, אנו מקווים שנצליח לתת מענה לבעיה במהלך החודשים הקרובים. יש לציין, כי אפשר כבר כיום להגיע לביקור במערת הנטיפים עם כיסא גלגלים בתיאום מראש."

 

באפריל 2006 (פסח) נמסר לנו מרשות הטבע והגנים: "המעלון נתקע בחג וסתם לשעה ארוכה כניסת קהל בכלל. איני יודע מתי יתחדש".

 

באוגוסט 2006 קיבלנו את העדכון הבא:

 "הרשות תפעל להפריד בין הנכים הבאים לבקר באתר לבין התנועה השוטפת של מבקרים על ידי יצירת שביל עוקף למעלון, המשך השביל יחבר מחדש את הנכה אל המבקרים הרגילים. הרשות תתן פרסום לנושא הנגשת הנכים למערה ותפעל לשפר אפשרויות הביקור של קהל זה".

ביולי 2008 הגיעה תלונה נוספת על מערת הנטיפים והתשובה שקיבלנו מממונה הפיתוח ברשות הטבע והגנים היא:

"נושא הנגשת הנכים עדיין לא מצא את פתרונו המלא. ההחלטה האחרונה של הרשות בנושא היא לבטל את המעלון החשמלי ולהערך לבצע מדרון משופע בתוך המערה שאמור לפתור את הבעיה. הנושא בתכנון ולאחר שיאושר בביטוח הלאומי ויתוקצב ניתן יהיה גם לבצעו".

 

ביולי 2008 הגיע העתק מכתב של סוכן נסיעות שמתמחה בטיולים לאנשים עם מגבלות ניידות אל רשות הטבע והגנים:

"במסגרת מאמצי להביא תיירים לאתרים שונים בארץ אני מזועזע מהמקרה שקרה לנו ... אתמול בבוקר בררתי טלפונית האם המעלונים לנכים במערת הנטיפים עובדים, מפני שברצוני להביא תיירים נכים למערה. (אני עושה זאת מכיוון שבכל בירורי עד כה, במשך מספר שנים, מאז התקנת המעלונים, אף פעם לא קיבלתי תשובה שהמעלונים עובדים כראוי). נמסר לי בטלפון שרק מעלון אחד, הקרוב לכניסה, עובד ויש תוכניות לתיקון המעלון השני... מהתייעצות עם התיירים הם החליטו בכל זאת להגיע למערה, ולעשות מאמץ לראות מה שניתן. בדקתי באתר את שעות הפתיחה כפי שנכתבו באתרכם הרשמי והן אפריל - ספטמבר משעה 8:00 עד השעה 17:00.

בשעה 16:00 הגעתי עם האנשים למערה, ירדנו בדרך העפר היורדת לפתח המערה, המיועדת לנכים (אך איננה מסומנת על הכביש ורק מי שיודע מראש על המצאותה יכול לעשות בה שימוש), בהגיעי לפתח המערה נמסר לי שהאתר כבר סגור - פתוח עד שעה 4. אני רוצה לומר שעמדתי מבוזה מול התיירים, להם סיפרתי גדולות ונצורות על המערה לאורך כל הדרך.

כמובן נגרם נזק גדול כי מייד עלו עוד סיפורים על מקומות נוספים בארץ שהמידע לא היה נכון, לא היו נגישים בצורה מלאה, שירות שלא ניתן כהלכה וכו'. הרגשתי מושפל. היה זה הפסד של חצי יום טיול....".

 

בדו"ח הרט"ג לשנת 2009 (עמוד 86) יש התייחסות כנה לכישלון המעלון והצעה לפיתרון:

"בוצע פרויקט הנגשת נכים על ידי יצירת מדרון משופע המתאים לעגלות נכים. הבחירה במדרון משופע הייתה לאחר התלבטויות רבות איך להנגיש את המערה וזאת לאחר כישלון המעלון שהוקם כמה שנים קודם. נבחנו חלופות שונות ולבסוף נבחרה חלופת המדרון אשר מוליכה את כול המבקרים בשיפוע מתון למרפסת התצפית ואינה מצריכה התארגנות מיוחדת לקבלת כסאות גלגלים".

 

לפי רשימת האתרים שיונגשו לפי חוק השוויון, מערת הנטיפים תונגש עד סוף 2011. היא מוגדרת שם כ"אתר ארצי" מבחינת חשיבותו. בסוף 2012 אפשר למצוא את המידע הבא בדף "מערת הנטיפים" באתר הרט"ג

"נגישות נכים : שביל לנכים וחניה המגיעה עד לכניסה למערה.

לא ניתן להגיע קרוב למערה באוטובוס.
* נכים אינם יכולים לראות את כל המערה. ניתן להגיע רק לרחבת התצפית ממנה רואים את רוב המערה.
* מעלון לנכים
מומלץ לתאם מראש בפקס 02-9990215
".

"

 

באפריל 2014 יש לנו רשמים ממקור קרוב מאד על הסידורים:

*. נחוץ תיאום מראש בטלפון. משלמים בקופה (צריך לצאת מהרכב) ואז נוסעים (בליווי רכב של השמורה) אל הכניסה למערה.

*. בעת כתיבת שורות אלה מדובר בדרך לא סלולה בחלקה (אך עבירה לכל רכב) באורך של כשני קילומטרים. מתבצעות שם עבודות.

*. המלווה פותח מחסומים חשמליים.

*. המעברים (בין החניה למרפסת התצפית לנוף ולכניסה למערה) אינם סלולים ויש שיפועים.

*. הדרכה ראשונה מתבצעת במרפסת התצפית.

*. חדר ההקרנה (שבו מקרינים סרט על תולדות המקום ועל הנטיפים) נגיש למוגבלי ניידות. לקויי ראייה עלולים לסבול מהתאורה החלשה (כולל המקרן של הסרט).

*. מחדר ההקרנה לעמדת התצפית בתוך המערה צריך לרדת במעלון אנכי פשוט (שתי תחנות) נושא מדבקה של "סדן".

*. אין אפשרות להפעלה עצמית מלאה של המעלון בגלל הדלתות שלא תמיד נסגרות טוב והצורך במפתח (להזמנת המעלון מבחוץ). המעלון לא מפריע למעבר מבקרים.

*. המעלון משמיע רעשים לא נעימים (במיוחד בעליה).

*. הרצפה רטובה בקטעים מסוימים - סכנה למשתמשים בקביים.

*. מיד אחרי עמדת התצפית יש מדרגות בשביל.

*. ביציאה עם הרכב צריך לתאם טלפונית פתיחה של המחסומים החשמליים.

 

בקיצור - רצוי מאד להגיע עם מלווה ועם טלפון סלולארי שמיש...

 

המעלון האנכי הפתוח (מבט מלמעלה)

 

שלטים ליד הכניסה למערה

 

המדרגות הראשונות אחרי עמדת התצפית בתוך המערה

 

באוקטובר 2015 מתפרסם מכרז מספר 20150813 לביצוע עבודות הנגשה במערת הנטיפים. לפי המודעה בעיתון, מדובר ב"הרחבת שירותים, הסדרת 2 תאי נכים, הסדרת שבילי גישה כולל מעקות...". 

 

ביולי 2021 מגיעה תלונה על קושי בתיאום כניסה למבקרים עם מוגבלות (היעדר מענה בטלפון).

 

 


 

קישורים ומידע כללי

 

 

נספח זמני - הנגשת 64 שמורות טבע של הרט"ג בין 2011 ל- 2018

 

רשימת שמורות להנגשה

 

 

הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד