הפנינג נגישות בבי"ס תיכון עתיד פלמחים

16/06/2021
 
 

ביום ראשון 6.6.21 קיימה עמותת נגישות ישראל הפנינג נגישות חוויתי בבית הספר המקצועי עתיד פלמחים, עם פעילות לתלמידים ולמורים. התכנית סובסדה הודות לתרומת כלל ביטוח.

הפעילות לתלמידים הועברה לכיתות ט'-י'

היום התחיל בהרצאת פתיחה קצרה של מבוא לנגישות, הרצאה שתהווה כבסיס להפנינג החוויתי.

במהלך הפעילות הילדים עברו בין ארבע תחנות כאשר כל תחנה מדברת על מוגבלות אחרת, מפגש עם מדריך והתנסות חווייתית באותה מוגבלות.

בתחנת מוגבלות פיזית, הילדים נפגשו עם פאני שמתניידת בכיסא גלגלים. פאני שיתפה את הילדים מה ההשלכות על חיי היום יום בהתניידות באמצעות כיסא גלגלים, איך מבצעים פעולות פשוטות. לאחר מכן הילדים התנסו בעצמם בהתניידות בכיסא גלגלים במסלול המדמה רחוב שיש בו מכשולים. בנוסף, הילדים התנסו בכפפות המדמות מוגבלות בידיים.

התלמידים עברו מסלול מכשולים עם כיסא גלגלים
התלמידים עברו מסלול מכשולים עם כיסא גלגלים


בתחנת מוגבלות בשמיעה, התלמידים פגשן בחן, מדריכה חירשת שהסבירה להם מה היא שפת הסימנים בעזרת מתורגמני שליוותה אותה. חן שיתפה בחוותיה כתלמידה חירשת, וכיצד היא מתמודדת עם הקושי בתקשורת מול הסביבה. חן נתנה טיפים לילדים כיצד לגשת לאדם חירש. בנוסף הילדים שיחקו "טלפון שבור", כאשר עליהם לנחש מילים בעזרת קריאת שפתיים כשהם מרכיבים אוזניות המדמות אי שמיעה.

בתחנת מוגבלות בראייה, הילדים נפגשו עם שירלי. מדריכה עיוורת אשר סיפרה להם מה "רואה" אדם עיוור, איך ניתן לעזור לו במידת הצורך ואף התנסו בשיטוט במרחב כאשר עיניהם מכוסות. מיששו חפצים וניסו לזהותם והתנסו בהליכה עם מקל נחייה.

בתחנת מוגבלות תקשורתית, התלמידים נפגשו עם אורי, מדריך עם אוטיזם שהסביר לילדים שאוטיסט זו לא קללה. אורי שיתף את הילדים בתקופת ילדותו כתלמיד משולב בחינוך רגיל, על הרגעים הקשים והטובים מבחינה חברתית שעבר. הילדים למדו מה המאפיינים של אדם עם לקות תקשורתית כאוטיזם וקיבלו דגשים מאורי כיצד ניתן לעזור ולשלב אותו אדם חברתית.

הילדים שיחקו "טלפון שבור" בלי חוש השמיעה
הילדים שיחקו "טלפון שבור" בלי חוש השמיעה


הפעילות למורים

הפעילות למורים נפתחה בהרצאת פתיחה לצוות המורים והמורות בבית הספר. בהרצאה הצוות קיבל דגשים על שילוב בתוך מערכת החינוך, מה החוק דורש אך מה צריך גם מבחינה חברתית וערכית.

לאחר מכן נערכה ארוחת חושים כאשר נלקח מהמורים בכל שלב חוש אחר.

עם כניסתם לחדר, הצוות עטה כיסוי עיניים והיה עליהם להיכנס לחלל כאשר הם בטור ונעזרים רק בכתף של מי שלפניהם. בעודם עם כיסויי העיניים, הוגשה להם מנה ראשונה והיה עליהם להשתמש בחושים האחרים על מנת לזהות מה מונח לפניהם. את החלק הזה הדריכה שירלי, מדריכה עיוורת שהסבירה לצוות המורים כיצד מתנהלים עם מוגבלות בראייה ונתנה טיפים לשילוב במערכת החינוך.


לאחר מכן, פאני מדריכה למוגבלות בניידות, הסבירה לצוות שמוגבלות בניידות יכולה להיות גם מוגבלות בידיים. הצוות התנסה באכילה עם כפפות המדמות מוגבלות בידיים וחווה את הקושי בפעולה פשוטה.

המורות התנסו באכילה עם כפפות המדמות מוגבלות בידיים
המורות התנסו באכילה עם כפפות המדמות מוגבלות בידיים


לסיום, הצוות התנסה במוגבלות בשמיעה על ידי הדרכה של חן, מדריכה חירשת שסיפרה לצוות את סיפורה האישי כילדה חירשת במערכת החינוך. חן נתנה לצוות טיפים לשילוב ראוי והצוות התנסה במשחק טלפון שבור על מנת להבין את החוויה של אדם שאינו שומע.

תגובות המורות ומארגני האירוע:

"יום ממוקד, מלמד וחוויתי הן לצוות החינוכי והן לתלמידים".

"כל שנה אנחנו עושים שיתוף פעולה עם העמותה, ובכל שנה זה מרגש ומשמעותי. תודה לכם".

הצוות התנסה במוגבלות בשמיעה
הצוות התנסה במוגבלות בשמיעה באמצעות אוזניות אוטמות קול

הדפס
עבור לתוכן העמוד