"למדתי איך אפשר לעזור לאדם שלא רואה" / "למדנו לא להגיד נכה, להגיד אדם עם מוגבלות"/ "הבנתי היום איך זה מרגיש להיות עם מוגבלות" / "אנשים עם מוגבלות הם לא אנשים שונים, הם פשוט אנשים שיש להם קושי במשהו" / "נגישות זה לקבל את האחר" / "נגישות זה שנהיה סבלניים יותר אחד כלפי השני" / "נגישות זה לתת לאנשים שיש להם מוגבלות דברים שיכולים לעזור להם"/ "למדתי שנגישות היא היחס שלנו אחד כלפי השני".
אלה רק חלק מבין ציטוטי התלמידים משיחות הסיכום בהדרכות שהובילה עמותת נגישות ישראל תודות לתרומה מטעם קרן יוסף וקריסטינה קסירר.
.jpg)
התלמידים חוו מוגבלות בשמיעה באמצעות משחקי תקשורת ללא יכולת לשמוע
עמותת נגישות ישראל פועלת כ-20 שנה לקידום הנגישות למען אנשים עם מוגבלות בתחומי החיים השונים, זאת במטרה לקדם את השילוב של אנשים עם מוגבלויות בחברה, מחלקת חינוך של העמותה פועלת כתשע שנים בכדי לקדם את הנגישות במוסדות החינוך בכלל ואת השילוב של תלמידים עם מוגבלויות בפרט.
במהלך החודשים אוקטובר- דצמבר 2018 התקיימו הדרכות "שווה לכולם- שילוב ונגישות כהשקפת עולם", בשני בתי ספר יסודיים (ארלוזורוב קריית חיים וחופית אשדוד) ושני בתי ספר על יסודיים (רב תחומי צפת וקריית החינוך ע"ש בן גוריון עמק חפר)
בכל אחד מבתי הספר הללו התקיים תהליך שמטרתו ליצור שינוי ולקדם את תחום השילוב והנגישות באמצעות הדרכות חווייתיות לתלמידים ולמורים בבתי הספר . את התהליך התחלנו בסיורים מקדימים ומפגשי שילוב אשר סייעו להתאמה מקסימלית של התכנית לצורך מתן מענה מרבי לצרכים בשכבה המשלבת.
.jpg)
התלמידים עברו מסלול מכשולים על כיסאות גלגלים
בבתי הספר היסודיים עברו התלמידים שיעורי העשרה בנושא שונות ועזרה לאחר, בהם התלמידים למדו כי בכל אחד יש שוני, למדו כי השונות נקבעת לפי מחשבות ותפיסות העולם שלהם וכי השונות החיצונית איננה משפיעה על האופי והתכונות של האדם. בנוסף, השיעורים העלו שיח סביב המושג עזרה והחשיבות שבנתינת עזרה וכיצד נכון להציע עזרה.
בבתי הספר העל יסודיים התלמידים נחשפו למושג "נגישות" במספר היבטים, נגישות ברמה פיזית, נגישות בקבלת שירות והמרכזי שבהם נגישות חברתית. ההרצאה פרטה את סוגי המוגבלויות השונים ואת המשמעות של הנגישות בהתנהלות היומיומית של אנשים אלה.
השיעורים וההרצאות הקנו לתלמידים את הידע הבסיסי וההיכרות הראשונית, לאחריהם פגשו התלמידים במפגשים אינטימיים את מדריכי העמותה שהם אנשים עם מוגבלות. בכל מפגש התלמידים שמעו את סיפורו האישי של כל מדריך והתנסו בצורה חווייתית בכל מוגבלות.
.jpg)
התלמידים התנסו בהליכה עיוורת
התלמידים חוו עיוורון כאשר שמו על עיניהם כיסויי עיניים, חוו מוגבלות בשמיעה באמצעות אוזניות שמגבילות את יכולת השמיעה, חוו מוגבלות פיזית כאשר התנסו בכיסא גלגלים ובשימוש בכפפות המדמות מוגבלות מוטורית בידיים. בנוסף, בבתי הספר העל יסודיים צפו התלמידים בסרטון הממחיש הצפה חושית המלווה אנשים עם אוטיזם ו/או התנסו בהתמודדות המלווה אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית בניסיון לפתוח קופסת חשיבה בזמן קצוב ותוך לחץ סביבתי.
ההתנסות המעשית יחד עם ההיכרות האישית והאפשרות לשאול שאלות ולקבל תשובות בפתיחות ובשיתוף מצד המדריכים גרם ל"שבירת קיר הזכוכית" ולהבנה של התלמידים שנגישות היא הרבה מעבר למה שהם הכירו. וכי לכל אחד ואחת מהם יש יכולת להשפיע.
.jpg)
התלמידים התנסו בטעימה עיוורת של גלידה
בהמשך להדרכת התלמידים גם המורים זכו לשמוע, להיפגש ולהרגיש. כאשר עברו הדרכות חווייתיות בהן פגשו גם הם אנשים עם מוגבלויות תוך התנסות וחוויה.
בחלק מבתי הספר עברו ארוחת חושים חווייתית בה התנסו בכל שלב של הארוחה במוגבלות אחרת תוך מפגש עם אדם עם אותה המוגבלות בה התנסו ובו שיח בנושא של שילוב תלמידים עם אותה המוגבלות בבתי הספר.
באחד מבתי הספר התקיימה הדרכת המשך בה התקיים מפגש עם שני מדריכים עם מוגבלויות שלרוב אינן נראות (אוטיזם ומוגבלות שכלית), המפגשים הציפו שיח חשוב ומשמעותי בנושא השילוב של תלמידים עם מוגבלויות במערכת החינוך.
.jpg)
את אחת המנות בארוחת החושים אכלו המורות עם כפפות מגבילות על הידיים
מתוך משובי המורים ניתן ללמוד על החשיבות של הפעילות ועל ההשפעה שלה:
"המפגש העביר מסרים בצורה ברורה וחזקה, האנשים שפגשנו היו מדהימים, נעימים ומעוררי השראה" / "המפגשים היו מרגשים מאוד, אפרו לתלמידים להכיר ולהזדהות" / "מפגש מדהים אשר תרם רבות לתלמידים ולנו המורים"
אנו מודים לארבעת בתי הספר אשר לקחו חלק בתכנית. תודה על הרצון, הנכונות ועל שיתוף הפעולה המלא. תודה גדולה לקרן יוסף וקריסטינה קסירר אשר אפשרה לנו, מחלקת חינוך להמשיך ולהפיץ את בשורת הנגישות ולקדם את השילוב צעד נוסף.