הדרכות "שווה לכולם - שילוב ונגישות כהשקפת עולם" בתרומת כלל ביטוח 2018

17/01/2019
 
 

עמותת נגישות ישראל פעלה בחמישה בתי ספר במהלך אוקטובר-דצמבר 2018 , במסגרת תכנית "שווה לכולם- שילוב ונגישות כהשקפת עולם" בתרומת כלל ביטוח במטרה לקדם את השילוב ואת הנגישות החברתית בבתי הספר

עמותת נגישות ישראל פועלת כ-9 שנים במערכת החינוך וגאה להוביל את תכנית "שווה לכולם" שמטרתה המרכזית היא לסייע בשילוב מוצלח של תלמידים עם מוגבלויות בבתי הספר. בכדי להעצים את המשמעות ולענות על הצרכים התקיימה פגישה מקדימה בכל אחד מבתי הספר, בה נערכה שיחת שילוב שמטרתה הכנה מקדימה וזיהוי צרכים לצורך דיוק התכנית לתלמיד המשולב, לכיתה שבה הוא משולב, לשכבה ולצוות המורים.

בתכנית השתתפו 2 בתי ספר על יסודיים (אילן רמון כפר סבא, השחר הוד השרון) ושלושה בתי ספר יסודיים (גולן רמת השרון, נחשונים אריאל, נוף ילדות תל-מונד).

 

תלמידים מתנסים בטעימה עיוורת של גלידה
תלמידים בבי"ס גולן ברמה"ש מתנסים בטעימה עיוורת של גלידה


בכל אחת מן הפעילויות נכללו 4 עקרונות יסוד:

ידע- אחת המטרות הנה הקניית ידע לתלמידים בתחום הנגישות ובסוגי המוגבלויות השונים. בבתי הספר היסודיים התלמידים עברו שיעורים חווייתיים, בהם דנו בנושא השונות, על השוני שיש בכל אחד ועל ההבדל בין שונות חיצונית לשונות פנימית. בנוסף, התלמידים למדו כיצד להציע עזרה ואיך ניתן לעזור לאנשים בסביבתם.

"לשבור את קיר הזכוכית" - להכיר את האדם מאחורי המוגבלות- בכל אחת מן ההדרכות התלמידים פגשו מדריכים עם מוגבלויות אשר חשפו בפניהם את הסיפור האישי שלהם, פרטו בין היתר את הקשיים וההתמודדויות והן את ההצלחות והחזקות.

עד שתחווה לא תבין - התלמידים חוו כל מוגבלות בעצמם ובכך יכלו להרגיש ולהבין לפחות במעט את ההתמודדות של האנשים עם המוגבלויות. ההתנסות יוצרת הזדהות ומאפשרת הבנה אמתית של ההתמודדויות. התלמידים התנסו בנסיעה על כסא גלגלים וביצוע פעולות בסיסיות עם הכיסא, התלמידים התנסו בעיוורון ע"י כיסויי עיניים ששמו על עיניהם והיו צריכים להתמצא במרחב הכיתתי. בבתי הספר היסודיים התלמידים התנסו בטעימות עיוורות של גלידה. בתחנת מוגבלות בשמיעה התלמידים התנסו בתקשורת ללא דיבור, באמצעות פנטומימה וקריאת שפתיים ולמדו על דרכי התקשורת החלופיים בהם ניתן להשתמש בשיח עם אנשים כבדי שמיעה וחירשים. בנוסף, בבתי הספר העל יסודיים התלמידים פגשו גם מדריך עם מוגבלות בלתי נראית (אוטיזם או מוגבלות שכלית) בתחנה זו למדו בעיקר כי לא תמיד יראו את המוגבלות על האדם ולא תמיד יוכלו להבחין בה, מתוך כך למדו ונחשפו לנגישות החברתית והחשיבות שלה בעבור אנשים שהמוגבלות שלהם "שקופה".

אפקט המעגלים - ביצוע פרויקטים מקדמי נגישות עם התלמידים על מנת להרחיב את המעגלים ולהשפיע. בבתי הספר העל יסודיים ביצעו פרויקטים שונים ובבתי הספר היסודיים קיבלו אמנות נגישות והחתימו עליהן משפחותיהם.

 

תלמידים עוברים מסלול מכשולים על כיסאות גלגלים
תלמידים בבי"ס השחר בהוד השרון עוברים מסלול מכשולים על כיסאות גלגלים



התלמידים מסכמים:

"למדתי שלאנשים עם מוגבלויות יש חיים כמו שלי, הם עושים את הדברים פשוט בדרכים קצת שונות" / "הבנתי הרבה דברים על אנשים עם מוגבלויות שלא ידעתי לפני כן" / "למדתי שיש הרבה אנשים שלא רואים את המוגבלות שלהם" / "נגישות היא התחשבות וסבלנות" / "למדתי שכשאני רוצה לעזור אז חשוב קודם לשאול האם אתה צריך עזרה ואיך אפשר לעזור" / "נגישות זה יחס שווה" / "נגישות זה ההתחשבות במי שנמצא מולך" / "למדנו שאין שונה יש מיוחד" / "היום הכניסו אותנו לעולם של אנשים עם מוגבלות" / "למדתי שהכל אפשרי" / "למדתי שאפשר לעשות מהפך מאוד גדול ולהצליח" / "ראיתי שלמרות שיש מוגבלות אפשר לעשות הכל" / "נגישות זה אכפתיות כלפי האחר".

בכל אחד מבתי הספר התקיימו כחלק מן התכנית גם הדרכות מורים שמטרתן קידום השילוב בבתי הספר

בארבעה מתוך השלושה בוצעה הדרכת ארוחת חושים חווייתית בה הצוות אכל ארוחה בת שלוש מנות כאשר בכל מנה המורים התנסו במוגבלות אחרת. כל התנסות לוותה במדריך עם אותה המוגבלות אשר סיפר על עצמו ונתן טיפים לשילוב נכון.

 

באחד מבתי הספר התקיימה הדרכה בנושא מוגבלות בלתי נראית שכללה הרצאה בנושא ומפגש מרגש עם ניר סיבוני, מדריך עם אוטיזם אשר חשף את הסיפור שלו וההתמודדות שלו עם המוגבלות.

ממשובי המורים ניתן ללמוד על החשיבות של ההדרכות בבתי הספר:

"לדעתי המפגשים מאוד חשובים, לילדים מאוד חשוב לפגוש אנשים עם מוגבלויות על מנת להוריד דעות קדומות וחששות מהלא נודע" / "המפגשים עם השונה וזה שבדרך כלל נרתעים ממנו מגלים שמדובר בבני אדם רגילים לחלוטין" / "מפגשים מרתקים מאוד, שהעצימו אותי ואת תלמידיי" / "המפגש היה מקסים, מעשיר, מגוון, מעניין ומרגש".

תודה מיוחדת לכלל ביטוח על תרומה נוספת שאפשרה לנו גם הפעם להמשיך בפועלנו לקידום המודעות לנגישות בהעברת התכנית "שווה לכולם- שילוב ונגישות כהשקפת עולם" במטרה לקדם את השילוב של תלמידים עם מוגבלויות במערכת החינוך.

הדפס
עבור לתוכן העמוד