טכנולוגיה וליקויי למידה – להפיק את המירב משני העולמות
2/01/2011
 
 

מאת: אפרת קוצר | efratkotzer@gmail.com

דמיינו לעצמכם שאתם קוראים ספר לפני השינה ומתחילים לנמנם.

העיניים תועות על הדף ואתם רואים את המילים זזות. אתם קוראים את אותה שורה שוב ושוב. אצלי קורה אותו הדבר אלא שזה קורה כשאני ער." (ציטוט מדבריו של נער עם ליקוי למידה)

תלמידים עם ליקויי למידה מתמודדים עם קשיים במגוון תחומים: קשיים ברכישה ובשימוש של יכולות הקשבה, דיבור, קריאה, כתיבה, חשיבה ו/או יכולות מתמטיות. ליקויים אלה הם פנימיים לפרט, וההנחה היא שהם נגרמו כתוצאה מתפקוד בלתי תקין של מערכת העצבים המרכזית (NJCLD, 1994 ). לקשיים האקדמיים נלווים לעתים גם קשיים חברתיים ורגשיים. קשיים אלה יכולים להפוך את חייהם של התלמידים לרצף מתמשך של תסכולים וכישלונות בהתמודדות היום יומית שלהם עם מטלות לימודיות. חשוב לציין שמדובר פעמים רבות בתלמידים מוכשרים עם מנת משכל ממוצעת ומעלה, שעם סיוע מתאים יכולים להגיע להישגים טובים.

אמצעים טכנולוגיים, ובעיקר המחשב, יכולים לשחק תפקיד משמעותי בסיוע לאנשים עם ליקויי למידה בהתמודדות עם קשייהם ולסלול בפניהם את הדרך להצלחה בלימודים ובהמשך גם בקריירה. למחשב יתרונות רבים: הוא זמין בכל שעה ובכל מקום, מאפשר מעורבות פעילה של התלמיד/ה, הוא איננו שיפוטי ומספק משוב מיידי. מעבר לכך, הוא מסייע לתלמידים להתגבר על קשיים ספציפיים בקריאה, כתיבה, כישורי למידה ו/או מיומנויות חברתיות.

בפוסט הנוכחי ננסה לענות על השאלה: כיצד אפשר להיעזר בטכנולוגיה כדי לסייע לתלמידים עם ליקויי למידה להתמודד עם קשייהם?

קריאה וכתיבה

נתחיל מהפשוט אל המורכב. תלמידים עם ליקויי למידה יכולים להפיק תועלת רבה משימוש במעבד תמלילים: כתיבה באמצעות המקלדת מסייעת לתלמידים עם כתב יד בלתי קריא. באופן דומה, תלמידים הכותבים עם שגיאות כתיב יכולים להיעזר בבדיקת איות (speller) כדי לתקן את שגיאותיהם. מעבר לזה, היכולת לכתוב טקסט אותו ניתן לערוך, לתקן (ללא מחיקות, כשהדף נקי..), מקלה על הארגון בכתיבה.

"המחשב עוזר לי כי יש לו בודק איות ודקדוק ואפשר לקרוא את מה שאני כותב בקלות לעומת כתב היד שלי – שהוא גרוע מאוד!"

תלמידים עם קשיי קריאה משקיעים את עיקר האנרגיה שלהם בפענוח: הפענוח האיטי שלהם והטעויות שהם עושים מקשים עליהם להבין את מה שקראו. תלמידים אלה יכולים להפיק תועלת מתרגול קריאה באמצעות המחשב.

יתרה מכך, פעמים רבות, בשל מגבלות זמן, תרגול קריאה היא פעילות שקשה ליישם בכיתה על בסיס יומי. בהיבט זה, הטכנולוגיה עשויה להוות אמצעי עזר: במקום שמורה או הורה יספקו לילד מודל של קריאה נכונה וימדדו את זמן הקריאה שלו עם שעון עצר- המחשב יכול למלא את מקומם. כך, אפשר למצוא תוכנות ואתרים המתרגלים שטף קריאה כמו: אתר 'שטף קריאה' או תוכנת 'תולעת ספרים' . המחשב מספק לתלמידים משוב בנוגע למהירות הקריאה שלהם ומסייע להם לעקוב אחר ביצועיהם. התלמידים יכולים גם להקליט את עצמם ולאחר מכן לשמוע ולהעריך את קריאתם.

תלמידים המתקשים בקריאה יכולים להיעזר גם בתוכנת הקראה (text to speech). היכולת לשמוע את הטקסט המודפס, פעמים רבות עוזרת להם לפענח ולהבין טוב יותר את הטקסט שהם קוראים. למרבה הצער, ההיצע של תוכנות ההקראה באנגלית גדול יותר מההיצע בעברית ובאופן דומה, גם האיכות של תוכנות ההקראה באנגלית טובה יותר.

"כשאני צריכה לקרוא ספרים, אני סורקת אותם כדי שהמחשב יוכל להקריא לי אותם ואני לא אצטרך להשקיע שעתיים כדי לקרוא עמוד אחד."

קורצוויל 3000 היא תוכנה המבוססת על text to speech ומסייעת לתלמידים עם ליקויי למידה המתקשים בקריאה ובכתיבה. התוכנה מאפשרת לתלמידים להתמקד בהבנת הנקרא, תוך מתן כלים המקדמים אינטראקציה עם הטקסט והופכים את התלמיד ללומד פעיל. הכלים בתוכנה כוללים: הקראה (TTS), הדגשת הטקסט המוקרא לצורך מעקב אחר הקריאה, מילון (לצורך הרחבת אוצר המילים), אפשרות להתאים את תצוגת המסך (גודל גופן וצבעים), בדיקת איות, ניבוי מילים (רכיב המסייע בשליפת מילים לצורך כתיבה ובאיות נכון), מארגנים גרפיים (המסייעים במיפוי הטקסט), כתיבת פתקיות, העברת סימונים ופתקיות לקבצי WORD וכו'.. המורים מצידם יכולים לשבץ בטקסט הודעות (טקסטואליות או קוליות) בהתאם לצרכיו של כל תלמיד ותלמיד. חשוב לציין כי לא קיימת גרסה של קורצוויל 3000 בשפה העברית.

גם בארץ אפשר למצוא אתרים המבוססים על הקראה של טקסט (לא בהכרח TTS), לדוג', סדרת התקליטורים 'קול בספר' שפותחו במיוחד עבור תלמידים עם ליקויי למידה המתקשים בקריאה. בעזרת התקליטורים, התלמידים יכולים לשמוע את כל הספר מוקרא בקול אנושי, ובו-זמנית לעקוב אחר הקריאה במצג המחשב. בנוסף, הם יכולים להיעזר במגוון כלים מסייעים, כגון בחירת גודל הגופן, סימון חלקים חשובים בטקסט, פתקיות לכתיבת הערות וכדומה. במסגרת הסדרה קיים גם אתר ברשת- 'תנך לבגרות'. האתר מציע לתלמידים עם ליקויי למידה עזרה משמעותית בהתמודדות עם פרקי המקרא לבחינות הבגרות. לצד פרקי המקרא מבחר כלים ועזרים ממוחשבים התומכים בתהליך הלימוד – הטקסט מקוריין, הפסוקים מבוארים בשפה מדוברת, כל פרק מחולק ליחידות על-פי תכניו, בפרקים משולבים קטעי הרחבה והעשרה, שאלות, סיכומים ושאלות (ותשובות) לבגרות.

ארגון ומיפוי הטקסט

תרשימי זרימה, גרפים וטבלאות פעמים רבות עוזרים לתלמידים עם ליקויי למידה להבין את הכתוב בטקסט כמו-גם לשפר את איכות הכתיבה שלהם. גם כאן הטכנולוגיה מהווה יתרון. באמצעות תוכנות לארגון גרפי כגון Inspiration  ו Kidspiration, תלמידים משתמשים בסמלים ובתמונות כדי לייצג רעיונות. החשיבה הויזואלית הזאת המלווה באסטרטגיות למידה מסייעת לתלמידים עם ליקויי למידה בהתמודדות עם תכנים בתחומים שונים. היא מסייעת להם להעלות רעיונות ולארגן אותם באופן הגיוני ומובנה, להסיק מסקנות, להבין את הקשרים בין הרעיונות השונים בטקסט (מיפוי הטקסט) ובאופן כללי להבין טוב יותר את החומר ולהעלות אותו על הכתב בצורה מאורגנת וברורה.

מבחנים

כשמדברים על שילוב הטכנולוגיה, יש מקום לדבר גם על  דרכי ההיבחנות של תלמידים עם ליקויי למידה. תלמידים עם ליקויי למידה זכאים להתאמות בדרכי ההיבחנות, בהתאם לחומרת הלקות שלהם. בארץ, פותחה בשנה האחרונה בחינת בגרות מתוקשבת ראשונה בתנ"ך. הבחינה מיועדת לתלמידים הזכאים להתאמות וכוללת: אפשרות לשמוע קריינות של הטקסטים ושל השאלות, אפשרות להגדיל את תצוגת הטקסטים על צג המחשב, אפשרות לסמן ולהדגיש משפטים ופסוקים, וגם להשיב לשאלות בהקלדה ואפילו בהקלטה. למבחן הממוחשב מספר יתרונות עבור תלמידים עם ליקויי למידה: הוא מספק מענה הולם לניטראליות ההיבחנות (הנבחן משיב בקול או בהקלדה ונחסכת הפרשנות של הבוחן האנושי), הוא מאפשר עקיפה של מגבלות טכניות (לא צריך לצלם דפים בהגדלה, להביא טייפ/ בטריות לבחינה). זאת ועוד, המבחן הממוחשב מאפשר מתן מענה יותר פרטני, המותאם לכל תלמיד ותלמיד (לדוג': השמעת השאלה מספר פעמים, לפי הצורך…). בנוסף, השימוש באוזניות מאפשר להקריא את המבחן למספר תלמידים בו זמנית, ללא רעש והסחות…

"בעזרת המחשב אני יכול לחשוב ולכתוב מהר יותר. אין לי יותר את הבעיה שהמחשבה שיש לי בראש תעלם עד שאני אכתוב אותה."

תלמידים עם ליקויי למידה נתקלים בקשיים בתחומים מסוימים אך בתחומים אחרים הם יכולים לתפקד ברמה ממוצעת ואף למעלה מזה. אם נתמקד בנקודות החוזק שלהם ונדע לשלב את הטכנולוגיה בצורה מתאימה, סיכוי סביר שהדבר יתבטא בהגברת המוטיבציה של התלמידים, בלמידה יעילה יותר ובביצועים טובים יותר.

הדפס
עבור לתוכן העמוד