נגישות ואף מעבר לה בקבוצת אמות השקעות

12/08/2021
 
 
מגדל ToHa של אמות השקעות
מגדל ToHa של אמות השקעות

קבוצת אמות השקעות, מהמובילות בתחום הנדל"ן בישראל, פועלת בשורותיה זה שנים רבות להטמעת התובנה כי הנגשת כלל נכסיה, בהם מבני משרדים, מרכזים מסחריים, מרכולים, תחנות מרכזיות, פארקים תעשייתיים ומבני תעשייה –היא למעשה סיטואציה של WIN-WIN. לפני מספר שנים החלה החברה בהליך סדור של הכנת תוכנית עבודה רב-שנתית בנושא הנגשת נכסיה, וכבר כיום ניתן לומר שנכסי הקבוצה נגישים ומותאמים לאנשים עם מוגבלויות.

תוך מספר שנים מיום שהוכנה תוכנית העבודה להנגשת כלל נכסיה של אמות השקעות – הושלמה המשימה. השאלה הנשאלת היא האם בזה תמה הפעילות בנושא הנגישות? לטענתו של בן אברהם, מנהל הביטחון הארצי ורכז הנגישות של החברה: "שיפור הנגישות הינו תהליך מתמשך שלעולם אינו נגמר – הוא חי ונושם, דינאמי ומתחדש, ובו כל אדם זכאי ליחס שוויוני ונגיש, כמו כולם. אנו פועלים מתוך אמונה ביצירת מבנים נגישים ונוחים לכמה שיותר אנשים ואוכלוסיות".

בראש מערך פרויקט ההנגשה עומד בן אברהם, מנהל הביטחון והחירום של קבוצת אמות, שמשמש גם כרכז הנגישות של החברה. "אנחנו מאמינים ביצירת נגישות שוויונית, ללא קשר לתקנות וחוקים, אלא מתוך אמונה שכל אדם זכאי לקבל יחס שוויוני ונגיש, כמו כולם. הרעיון של WIN-WIN הוא נכון ורלוונטי לכל חברה המספקת שירות. החשיבה מחוץ לקופסה ויצירת שותפות בנושא נגישות מבנים קיימת אצלנו בכל הנכסים, ומשולבת עם כל הממשקים הנרתמים למשימה: עובדי החברה, השוכרים, הדיירים, הלקוחות, חברות הניהול, השותפים והרשות המוניציפלית. המכלול השלם של כל הגורמים יחד, לצד בערך מאה נכסים בהם מחזיקה החברה – הם שיוצרים את ההבנה ההדדית בחשיבות התהליך, לצד ארגון יעיל שלו – בין שהנגישות היא פיזית או שירותית".

כחברה הרואה חשיבות רבה ביצירת שוויון ונוחות לכמה שיותר אנשים, ביצעה אמות השקעות פרויקט הנגשה אדיר של נכסיה בהיקף ענק של כמיליון מ"ר. הפרויקט אף הגדיל לעשות ונתן מענה הרבה מעבר לתקנות והחוקים הכתובים, תוך השקעת משאבים עצומים, אנושיים וכספיים. "פרויקט הנגשת נכסי החברה הוא מהחשובים שלנו בשנים האחרונות, והשותפות לו היא יוצאת מגדר הרגיל – מהמנכ"ל ועד אחרון העובדים במטה החברה ובנכסיה. אמות חרטה על דגלה להוביל הטמעת נגישות לאנשים עם מוגבלות בכל נכסיה בהתאם לחקיקה, ואף הרבה מעבר לה, לרבות מתן מענה ויישום מוקדם יותר מהזמנים המוגדרים בחוק.

נגישות היא בשגרת חיינו

כל אדם באשר הוא עלול למצוא עצמו בשלב כזה או אחר בחייו מתמודד עם מוגבלות כלשהי. מוגבלויות מיוחסות לעתים קרובות לאלו המרותקים לכיסאות הגלגלים, אלו הנושאים קביים, כבדי השמיעה או עיוורים הניצבים חסרי אונים בפני מעבר החצייה. בפועל, עם זאת, אוכלוסיות גדולות בהרבה יכולות בנקל להיכלל בקטגוריית המוגבלויות – ילדים קטנים וקשישים הם רק דוגמא אחת. יתרה מכך, אפילו אנשים בריאים לחלוטין בגופם ובנפשם עלולים למצוא עצמם במצבי חירום כ"בעלי מוגבלות" הזקוקים לסיוע מידי. אדם קשיש, גבוה או נמוך, כבד משקל, נשים בהיריון, ועוד – כל אלה יכולים בקלות למצוא עצמם מתמודדים עם מוגבלות זמנית או קבועה תחת סיטואציות מסוימות במהלך החיים.

בהתאם לכך, נוקטת קבוצת אמות השקעות בכל האמצעים הדרושים במטרה להעניק שירות שווה ונגיש לכלל לקוחותיה, זאת תוך עמידה בהוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והתקנות הנגזרות ממנו, ובכללן התאמות נגישות למבנים, תשתיות וסביבה, נגישות השירות, ועוד.

עם זאת, לא אחת עולים מקרים בהם אנו נדרשים להתמודד עם מוגבלויות שלא תמיד נמצאת בתקנות נגישות השירות. תהליך הנגישות מורכב מהיבטים רבים, ובכדי להתמודד עם מגבלות שלא צפינו בנכסי הקבוצה אנו מחויבים תמיד ללמידה מחדש. "אמות הינו ארגון לומד. יש תהליך למידה מתמיד לכל אורך הדרך, ובעקבותיו אנו מיישמים פרקטיקות, מפיקים לקחים ומסיקים מסקנות.

אנו ב'אמות השקעות' מאמינים כולנו כי נגישות חייבת להישאר מותאמת למציאות המשתנה. אמנם כמות החוקים ותקנות נגישות המבנים נראות לא פעם כמוגזמות, אך חשוב לזכור כי תהליך ההנגשה הוא דינאמי ומשתנה תמיד. מסיבה זו, גם אם נכס הונגש במלואו ואף זכה ל"אות נגישות ישראל", אין זה אומר שהתהליך הגיעה לסיומו. אתגרים וצרכים חדשים פוקדים אותנו חדשות לבקרים, ועל כן אמות השקעות מייחסת חשיבות רבה לנושא השימור והשינוי, גם לאחר ביצוע התאמות הנגישות. שימור הנגישות, התאמתה ובנייתה מחדש – כל אלה, כמובן בהשקעה מרובה – מהווים שלב נוסף בדרך לנגישות מלאה ומקיפה יותר של כלל נכסי החברה.

לבסוף, חשוב לזכור את אלמנט הבטיחות – התמודדות עם בטיחות ומצבי חירום קשורה באופן מהותי לנגישות עבור אנשים עם מוגבלויות. מצב חירום, המאופיין בחוסר וודאות, גורם לשינויים ושיבושים בשגרת החיים. התגובות הרגשיות וההתנהגותיות אמנם משתנות מאדם לאדם בעוצמתן, אך הן דומות במהותן. ניתן להצביע על תגובות פיזיות שכיחות כמו עייפות, חולשה וחוסר תיאבון, וכן על תגובות רגשיות כגון פחדים וחרדות, עצב, דיכאון, הפרעות בריכוז וכד'. חשוב להבין שאלו תגובות נורמליות למצב לא נורמלי. מצבי חירום פוקדים אותנו לעתים קרובות ללא התראה מוקדמת, ועלולים להתפתח בקצב מהיר הדורש מאיתנו תגובה מיידית, על מנת לתפעל את הסיטואציה כראוי.

ישנה חשיבות עליונה במתן תשומת הלב הראשונית לפינוי של אנשים עם מוגבלויות בעת חירום, בייחוד כאשר מדובר במבני משרדים, מקומות ציבוריים הומי אדם, בניינים רבי קומות, קניונים, וכדומה. בנכסי קבוצת אמות השקעת מבקרים אלפי אנשים מדי יום, ועל כן נושא זה מקבל את מרב תשומת הלב. קבוצת אמות השקעות יוזמת פעילות לקידום התחום מעבר למוגדר בחוק ובתקנות הנגישות, ואחת הדוגמאות לכך היא השותפות המלאה לפיתוח מתודולוגיות לפינוי בעת חירום של עובדים ומבקרים עם מוגבלות, לצד כתיבת נוהל בידוק ביטחוני ייחודי לאנשים עם מוגבלויות.

כמי שמכיר ומוביל את התחום אוכל לומר כי "המפתח להצלחה בפינוי אנשים עם מוגבלות בעת חירום הוא היכולת לדעת היכן הם ממוקמים באותו הזמן, להכיר את המוגבלות המלווה אותם, לדעת מה נדרש לטובת פינוי יעיל, מהיר ואפקטיבי, למעשה כל פרט נוסף אשר יכול להקל על הפינוי באותה העת". קבוצת אמות השקעות, בהובלתו של שמעון אבודרהם ובאחריותו של בן, מקדמת את פרויקט הנגישות מתוך אמונה כנה שזהו הדבר הנכון לעשות. לפיכך, על אף שהחקיקה מורכבת ויקרה ליישום, החברה עושה לא רק את מה שמחייב החוק –אלא גם את כל מה שנחוץ, ואף מעבר, כדי שנכסיה יהיו נגישים ושימושיים לכלל הבאים.

דרג את הכתבהדירוג כתבה נגישות ואף מעבר לה בקבוצת אמות השקעות: 5 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
1 מדרגים
הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד