טיול נגיש בארץ - זמין, פשוט ונוח

30/08/2014
 
 
שמורת הטבע החולה

איזה ארץ יפה יש לנו, איזה מזג אוויר נפלא, איזה כייף לטייל בה.

אבל, כן יש אבל, האם הנופים המרהיבים, התצפיות, הגנים, מסלולי הטיול, פינות הפיקניק נגישים לכולם, האם הם נגישים גם לאנשים אוהבי הארץ אבל חיים עם מוגבלות.

במאמר זה נעסוק בסוגייה זו של טיולים נגישים ומותאמים לאנשים עם מוגבלות.

בישראל, בדומה לעולם, כ- 18% מהאוכלוסייה הינם אנשים עם מוגבלות. לעיתים אלו ההורים שהזדקנו וכבר אינם יכולים לטפס על הרים וגבעות ואף אינם יכולים ללכת למרחקים ארוכים, לעיתים זה אחד מבני המשפחה שעבר תאונה או מחלה במהלך חייו ויש גם רבים שנולדים עם מוגבלות.

מדובר בילדים עד קשישים, גברים ונשים מכל סוג של דת. מדובר באנשים עם מוגבלויות פיזיות, ראייה, שמיעה ומוגבלויות אחרות.

בנוסף יש כמות גדולה של אנשים עם מוגבלות המגיעה כתיירים לישראל.

מה זה טיול נגיש?

טיול נגיש הינו מקום בו ניתן להחנות רכב נכים, מותקנות בו דרכי גישה מרוצפות ונוחות עם שיפועים מתונים, המסלול כולל לאורכו פינות ישיבה למנוחה, לעיתים המסלול יכלול תצפיות ולעיתים גני משחקים, לעיתים יכלול שבילים ארוכים ולעיתים פינות פיקניק.

מסלול נגיש גם יכול להיות מותאם ללקויי ראייה ועיוורים – מקומות אלה כוללים דרכי גישה מותאמים ללא מכשולים , במסלול ישנם אלמנטים מבוססי ריח ומישוש ומערכות שמע המתארות את הניראה בתאור קולי. נעשו גם התאמות נגישות רבות ללקויי שמיעה  ע"י מערכות המשדרות את הקול ישירות למכשירי השמיעה, או ע"י חומר כתוב במכשיר הסלולרי, או לראות כתוביות בסרטים במרכזי מבקרים ועד מדריכי טיולים שהתמחו בהדרכת מטיילים עם מוגבלויות שונות.

זה טוב ונוח לכולם

פעם לטייל היה עניין מורכב - היינו חייבים להערך בנעליים מיוחדות, תרמיל, שתייה וכושר גופני - טיול בטבע היה רק למטיבי לכת. לטייל לא הייתה אפשרות לאנשים עם מוגבלות.

בעולם וגם בארץ - התגבש קונספט שטיול צריך להיות נוח ואפשרי לכולם - טיולי נוחות! מהאמא עם עגלת התינוק, הילד הקטן, עד הסבא והסבתא וכמובן גם אנשים עם מוגבלות. טיול נוחות ונגישות לא דורש הכנה רבה, לא מתלכלכים, הוא יכול להיות קצר, הוא מתאים לכל המשפחה, הוא קל ונוח.

מה המצב בישראל 2014

נושא התיירות הנגישה תפס תאוצה אדירה בישראל ויותר ויותר מקומות, פארקים, חורשות וחניונים, גנים לאומיים ועירוניים, אטרקציות, טיילות, מרכזי מבקרים, תצפיות ועוד, כל אלה הותאמו גם לאנשים עם מוגבלות ובכלל לכולם.

הסיבה לכך שבשנים האחרונות נעשתה פעילות רבה להגברת המודעות לנושא בארץ ובעולם, עקב חקיקה בנושא ועקב התבונה החברתית ארגונית שזה הדבר הנכון לעשות.

קק"ל ורט"ג החלו להנגיש בהתאם לתקנות נגישות לאתר, המחייבות אותם משנת 2008, החמ"ת וקרנות הביטוח לאומי מקדמות מזה עשור הנגשת אתרי טבע למיניהם. 

ניתן לציין לטובה את שיפור הנגישות גם במרכזי המבקרים, המוזיאונים, האטרקציות למיניהם ואפילו בתחנות הדלק וחנויות הנוחות שבהן ניתן לעצור בדרך ולהיעזר בשרותי נכים, חנות נוחות ואפילו בית קפה ומסעדה.

לסיכום - בישראל 2014 יש הרבה אופציות לטיולים נגישים ואנו צפויים לשיפור וגידול ניכר אף בשנים הקרובת.

זה הזמן ליזום ולצאת לטיול נגיש לכל המשפחה , עם הילדים הקטנים עם העגלות עם הסבא והסבתא, עם חבר שעבר תאונה או מחלה, כי זה קיים, זה פשוט, נוח ונגיש.

להלן מספר המלצות לטיול - מגוון הצעות נוספות, מדן ועד אילת, במדור התיירות של אתר נגישות ישראל

בצפון

· חניון ומצפה בית צידה

בכביש 869 , מעל מעלה גמלא - מצפה מדהים על הכנרת ומעלה גמלא.

נגישות - במקום חנייה לנכים ושביל , ועמדת הסבר קולית ומספר שולחנות פיקניק.

· שמורת החולה

שמורת החולה משמרת את נופי הביצות שהיו בעמק בטרם הייבוש.השמורה מציעה מסלול מעגלי שאורכו כשעה ויותר. חלק מהמסלול כולל הליכה על-גבי גשר מעל למי האגם. המסלול מתאים לכל המשפחה וגם לכסאות גלגלים ועגלות ילדים. בתחילת המסלול נקודת תצפית ממנה ניתן לראות את מגוון בתי הגידול שבשמורה - תעלות, בריכות, צמחיית קנים צפופה בהם חיים תושבי השמורה - הג'מוסים, שפמנונים, צבי ביצות וכמובן ציפורי מים שונות כמו שקנאים, קורמורנים, אנפות למיניהן, ולעתים בשמיים חגים עופות דורסים.בעונות הנדידה ניתן לראות אלפי עופות בינהם עגורים, שקנאים, חסידות.

באתר הוקמה אטרקציה חדשה - "עופוריה" - חזיון אור-קולי הכולל מעבר בארבע תצוגות שונות הכוללות סרטים עם כסאות דינמיים, דגמים של העמק, פוחלצים של בעלי-החיים בעמק עד הייבוש, ואף משחק טריוויה אינטראקטיבי בשיתוף הקהל.

נגישות - "עופוריה": 6 מקומות לכ"ג באולם הקרנה, מעברים רחבים באולמות. חנות מזכרות: כניסה ומעברים נגישים.

מסלול נגיש בדרך עיקרית מבוטנת, רחבה, מישורית עד שיפוע מתון, לאורך הביצה ואל גשר עץ ושביל הביצה.

רחבת תצפית מוצלת בשביל הביצה - הצפייה מבעד פתחי צפייה בגובה 105 ס"מ. יש 2 פתחי צפייה מונמכים בגובה 80 ס"מ מותאמים לכ"ג.

· גן לאומי חורשת טל 

בלב השמורה זורם נחל טל, שהינו אחד מפלגי נחל דן. המקום משופע עצים פורחים, מדשאות נרחבות, רחבת פיקניק ואגם שחייה.

איפה: בכביש מספר 99 (צפונית מזרחית לקריית שמונה), כ-5 ק"מ מזרחית לצומת המצודות.

נגישות - יש חניית נכים והדרך מהחנייה לכניסה נגישה. הכניסה נגישה וישנה דרך נגישה מהכניסה אל המדשאות והבריכה. במקום רחבת פיקניק נגישה למוגבלי תנועה ו-5 שולחנות מותאמים למבקרים בכיסא גלגלים. קיימת דרך נגישה אל בריכת השחייה. בהמשך ישנה דרך מבוטנת בשיפוע מתון עם מאחזי יד משני הצדדים, היורדת אל מי בריכת השחייה הרדודים שעומקם מטר אחד. בבריכת המגלשות הסמוכה אין התאמות לנכים. יש שרותי נכים

· גשר ראש הנקרה - 'חלון לים התיכון'

נחנך גשר ההנגשה לנכים באתר התיירות ראש הנקרה. הגשר ישמש גם כתצפית נוף מיוחדת מעל הים. מעל 350,000 מבקרים פוקדים מדי שנה את אתר התיירות ראש הנקרה. מהיום גם ציבור הנכים והקשישים יוכל לבקר ביתר קלות.

גשר ההנגשה הנקרא 'חלון לים התיכון', הוא הגשר הראשון מסוגו. בגובה של כ-70 מטר ובאורך של כ- 100 מטר הוא מגיע עד הכניסה לרכבל ונותן מענה לאוכלוסיות האנשים עם המוגבלות אשר התקשו עד היום להגיע אל אתר הנקרות. כמו כן, ישמש הגשר גם כאתר תצפית נוף מרהיבה ומיוחדת המשקיפה ממרומי ההר והים על פני כל האזור הצפוני.

 

   
      שמורת הטבע החולה                                                                           גשר ראש הנקרה

טיול מקסים מסביב לכנרת

· טבח'ה - כנסיית נס הלחם והדגים

הבקעה הקטנה שנודעת כעין שבע (טבח'ה) היא אחד ממוקדי התיירות החשובים לעולי הרגל הנוצריים. באתר התגלתה כנסייה מהתקופה הביזנטית ובה רצפת פסיפס יפהפייה. הפסיפס מתאר את הנס שבמהלכו האכיל ישו 5,000 איש בלחם ובדגים. הכנסייה בת ימינו ניצבת באתרה של הכנסייה הקדומה והחצר שלה משחזרת בדייקנות חצר של כנסייה ביזנטית. שעות פתיחה: כל יום, 17:00-08:00. טל' 04-6700180

נגישות - יש חניה נוחה, דרך נגישה, כניסה למנזר דרך רמפה מעט משופעת ממתכת, יש שרותי נכים.

· כנסיית הר האושר

 על פי המסורת הנוצרית, במקום זה נשא ישו את "דרשת ההר" שבה נכללים עיקרי הנצרות. הכנסייה המיוחדת מתנוססת מעל בקעת טבח'ה, משקיפה על הנוף המרהיב של צפון הכנרת. הכנסייה נבנתה בשנות ה-30 של המאה העשרים על ידי מסדר איטלקי. מבנה הכנסייה המתומן נועד להנציח את שמונת הפסוקים של דרשתו של ישו, המתחילים במילה "אשרי". מכאן גם שם הכנסייה.

איפה: בכביש מספר 90, צפונה מקיבוץ גינוסר לכיוון כפר נחום יש לפנות בהתאם לשילוט לכיוון הר האושר. שעות פתיחה: כל ימות השבוע בשעות 12:00-08:00, 17:00-14:30.
נגישות - יש חניה נוחה, דרך נגישה, יש שרותי נכים.

· פארק הירדן

צפונית לכינרת פארק מדהים. בצפון הכנרת לצד אחד מאפיקי הירדן, מצוי פארק הירדן המשופע במסלולי הליכה ומדשאות רחבות ידיים.

איפה: בכביש מספר 87, כ-2 ק"מ צפונה מצומת בית צידה, לפנות על פי הסימון אל כביש מספר 888.
נגישות - במקום תמצאו 13 פינות פיקניק נגישות עם חניות נכים לצד פלגי הנחל, שבילי גישה באורך של 750 מטר לכסאות גלגלים, מסלול טיול נגיש, שרותי נכים ועוד. מדובר במקום יפיפה ונגיש שחובה להיות בוא. מומלץ להגיע מוקדם ולתפוס שולחן נגיש. ההנגשה הינה פרי שיתוף פעולה של קק"ל, המועצה אזורית גולן קרנות הביטוח הלאומי ועמותת נגישות ישראל

· טיילת עין גב

טיילת מקסימה על שפת הכינרת בקיבוץ עין גב. לאורך הטיילת ספסלים למנוחה ורגיעה עם מבט לאגם, נקודות תצפית יפות במיוחד, פיסול סביבתי, מזח ומעגן סירות, מסעדות וחנות מזכרות.

נגישות - בטיילת 2 מסלולים צמודים נגישים. המפלס העליון רחב, ישר ומרוצף אבן. המפלס התחתון רחב, ישר ומרוצף עץ דק. מבקר בכסא גלגלים יכול לעבור ממפלס למפלס ברמפה קצרה ומתונה ליד מסעדת ביסטרו בנמל. יש 2 חניות נכים בצמוד למדרכת הטיילת. מעבר נגיש בין 2 חניות הנכים אל הטיילת. דרכים מרוצפות אבן או עץ דק ישרות ורחבות. בשירותי נכים יש מאחז יד L ואין מאחז יד מתקפל. 65 ס"מ מקום פנוי לצד האסלה.

· בית גבריאל

 דרום הכנרת - צמח - בית גבריאל מצוי לחופה הדרומי של הכנרת והוא מהווה פינת חמד מזמינה לעצירה ורגיעה במהלך טיול באזור. המקום נגיש במלואו ומציע למטיילים מרפסת תצפית, מסעדה, גלריות לתערוכות נודדות מיצגים שונים ופינות מנוחה.

נגישות - יש חניית נכים מסומנת בקרבת מקום , הדרך מהחניה/כביש לכניסה ישרה עד שיפוע מתון , דלת הכניסה נגישה לכסא גלגלים , יש שרותי נכים בתוך המקום, ניתן להיכנס עם כלב נחייה, יש גישה בכ"ג לכל האולמות/מבנים.

 

  
       טיילת עין גב                                                                                   חצר בית גבריאל

ירושלים וים המלח

· עיינות צוקים

השמורה משתרעת על שטח של כ-500 דונם. המבקרים מוזמנים לנפוש, לשחות ולטייל ולהתרשם מהאתר הארכיאולוגי מתקופת בית שני.

איפה: צפון ים המלח, 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קלי"ה על כביש 90.

נגישות - 3 חניות נכים בקרבת האתר הארכיאולוגי ו-2 חניות נכים ליד הבריכות. דרכי אספלט ישרות ורחבות מהחנייה אל האתר הארכיאולוגי ואל הבריכות.

באתר הארכיאולוגי שלטי הסבר גדולים וברורים. ליד שער הכניסה חנות מידע נגישה. סככות צל ושולחנות פיקניק מונגשים למבקרים בכיסא גלגלים. במקום שתי בריכות: בריכת השכשוך הקרויה "בריכת קנה", ו"בריכת תמר" – בריכת שחיה בפיקוח מציל. למוגבלי תנועה יש מעלון הורדה למים. שירותי נכים: שירותי נכים עם מאחזי יד תקניים ומקום לכיסא גלגלים לצד האסלה.

· גן לאומי קומראן

גן לאומי קומראן בצפון ים המלח מזוהה עם המגילות הגנוזות שהתגלו במערות באזור.סמוך לכביש 90, ליד קיבוץ קלי"ה.

נגישות - יש חניית נכים. דרך ייעודית לנכים בשיפוע מתון מחניות נכים אל הכניסה למרכז הבקרים, אשר גם היא נגישה.

מרכז המבקרים נגיש ויש מקום לכיסאות גלגלים בחדר ההקרנה. מחדר ההקרנה קיימת יציאה אל המסלול הנגיש לנכים, העוקב אחרי מפעלי המים העתיקים. במקום מסלול עם גשר עץ שרוחבו 110 ס"מ בשיפוע ישר עד מתון עם מאחזי יד משני צידיו.

יש שירותי נכים ליד מרכז המבקרים. מאחזי יד תקניים ויש מקום לכיסא גלגלים לצד האסלה.

· ירושלים – פארק העצמאות ארה"ב

פארק עצמאות ארצות הברית שוכן בהרי ירושלים, ליד המושבים נס הרים ובר גיורה. הפארק הוותיק משמש בסיס יציאה לאתרי טבע ונוף בסביבה הקרובה, מהאטרקטיביים ביותר במרכז הארץ, כמו למשל נחל קטלב, מערת הנטיפים, חורבת בית עתאב, מערת התאומים בנחל תאומים. שמו של הפארק ניתן לו כהוקרה לארצות הברית במלאת 200 שנה לעצמאותה. בפארק קיימים שני חניונים מונגשים לנכים על כיסאות גלגלים. הגדול שבהם הוא חניון הדסה והם פותחו בעזרת ארגון הדסה בארה"ב וקק"ל-ארה"ב.

נגישות יש חניות נכים ודרכי גישה כבושות וסלולות, ישנה תצפית נגישה מגשר עץ. יש מתקני שעשועים לילדים עם מוגבלות ושולחנות פיקניק מתאימים. שרותי נכים אין, אך יש שירותים מתאימים במרכז "בר בהר" במרחק כ- 500 מטר מהחניון.

 

  
         שמורת עיינות צוקים                                                                              פארק העצמאות ארה"ב

מרכז הארץ

· פארק אילנות

על כביש 4 מאות מטרים צפונית לקדימה נכנסים לצד המערבי של הכביש. ברגע שתיכנסו תבינו שהגעתם לאחד המקומות היפים בישראל. המקום מהמם ויש בו מעל 1.000 סוגי עצים שונים.
נגישות -, פארק נגיש עם חניות נכים שבילים נגישים שלאורכם ספסלי מנוחה, שרותי נכים ופינות פיקניק נגישות.

· גן לאומי אפולוניה

מדובר באחד המקומות היפים בישראל. גן לאומי אפולוניה שוכן על מצוק כורכר שפניו לחוף ימה של הרצליה. באתר מבצר צלבני מרשים – תפאורה רומנטית לזוגות אוהבים, וגם זירת פעולה המסעירה את דמיונם של הילדים. 

נגישות - הכניסה הינה עם הרכב עד לחניות הנכים, שם יש תצפית נגישה, שולחנות פיקניק נגישים, כביש אספלט להליכה קצרה. שרותי נכים - רק בכניסה לאתר.

· גני הנדיב – זכרון

גנים גדולים ומרהיבים מעוצבים בקפידה ובחן סביב אחוזת הקבר של הנדיב הידוע הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד ורעייתו. שבילים נאים נמתחים בין שפע צמחייה המייצגת את הצומח בארץ, בריכות ומפלים ותצפיות מרהיבות. גן הריחות תוכנן במיוחד לכבדי ראייה ופונה בנוסף לחוש הראייה אל חוש הריח וחוש המישוש.

דרך נגישה למוגבלי הליכה במסלול החולף בנקודות עניין מרהיבות: רחבת הכניסה, גן הריחות, גן הדקלים, תצפית להרי שומרון, גן הוורדים, רחבת הקבר, גן המפלים עם תצפית לים התיכון.

למערת הקבר יש לרדת 5 מדרגות. בשבת המערה סגורה למבקרים. באתר מרכז מבקרים בו מוקרן סרט "מעבר לגנים".
איפה: כביש מס. 652 מבנימינה לכוון זיכרון יעקב. לפני זיכרון יעקב (כקילומטר וחצי) פונים שמאלה על פי שילוט אל "גן הנדיב" ומשיכים עד לחנייה.

נגישות: חניות נכים, כניסה נגישה, שבילים מרוצפי אבן ישרים בין אתרי הגנים, תצפיות נגישות, מרכז מבקרים נגיש, שירותי נכים תקניים.

· טיילת הרצוג בהרצליה

טיילת נגישה, 780 מטרים, מהמרינה - ועד חוף דבוש, לאורך שטח של 45 דונם. במרחב החופי שבין רצועת חוף הרחצה לטיילת (שרוחבו בין 80 ל-120 מ'), נבנה אמפיתיאטרון טבעי, ניבנו מגרשי כדורעף חופים, מגרשי ספורט ימי, טריבונות ותאורה לטורנירים ארציים. כמו כן, נבנתה רחבה מרכזית לאירועים בקרבת המעליות, שמשמשת להרקדות, להפעלות ילדים, למופעי תרבות, מוזיקה ולירידים.

בטיילת אף יושמה תפיסה חדשה של בניית מתחמים ציבוריים. בכל חוף (שיש בו סוכת מציל), מידי 150 מטר לערך, נבנו בסטנדרט אירופאי גבוה מתחמים הכוללים: תחנות עזרה ראשונה, שירותים ציבוריים עם שרותי נכים ומלתחות נגישות, תחנות שיטור ומזנונים שסביבם רחבות מוצלות על ידי פרגולות וברי חוף.

נגישות - תשומת לב מיוחדת הושקעה בהקלה על הורים עם תינוקות בעגלות, ובנגישות של אנשים עם מוגבלות ואוכלוסייה מבוגרת. במסגרת הנגשת הטיילת נבנו: 40 חניות לנכים בקרבת המעליות היורדות אל החוף (בסמוך למלון דניאל).

שתי מעליות חוף חדשות וייחודיות- באזור חניית הנכים (בין מלון אדיה למלון דניאל). המעליות רחבות ומונגשות אף לבעלי לקויות שמיעה וראייה.

מסלולי טיילת מעץ המובילים מהמעליות ועד קו המים. מסלולים אלה מאפשרים תנועה חופשית של כיסאות גלגלים מאזור החניות שליד המלונות ועד סמוך לקו המים.

כסאות רחצה לנכים- שלושה כסאות מיוחדים, נרכשו עבור נכים. הכיסאות הללו מסייעים לנכים ולבעלי מוגבלויות לרחוץ בים.

· השרון – נחל אלכסנדר

הנחל חוצה במהלך דרכו את ליבו של השרון. בין יתר הפרוייקטים המבוצעים ע"י מינהלת שיקום הנחל, פיתחה קק"ל, שהינה שותפה למינהלת, אתר מיוחד בסמוך לגשר הצבים ובו אתרי הטלה מוגנים לאוכלוסיית הצב הרך. הצב הינו בעל חיים נדיר וחי במקום. קק"ל הסדירה גם את זרימת המים בקטעים שונים של הנחל, הרחיבה את הערוץ, ייצבה את גדותיו, נטעה פינות חמד לאורך הנחל ופיתחה שבילי הליכה ושבילי אופניים על גדותיו.

נגישות אין חניה מסומנת ושרותי נכים יש בתחנת הדלק פז על כביש החוף ליד חוף בית ינאי , ישנה דרך נוחה ונגישה מסוג שטח כבוש, שביל אספלט סלול עם אבן שפה לאורך הגדה הצפונית של הנחל. נגיש לאורך 2,600 מטר, עד גשר הצבים של כפר ויתקין.

· שדרות רוטשילד ת"א

· טיילת ת"א

· נמל ת"א

·
יער העיוורים

· נאות קדומים

 

  
     יער אילנות                                                                             פינת פיקניק נגישה בפארק נחל אלכסנדר

דרום

· פארק חרובית קק"ל

פארק הלוחם, המוקדש לנכי צה"ל, משתרע על פני כ- 300 דונם. דרך היקפית מאפשרת תנועה ברכב מסביב לפארק. בחלקו העליון של הפארק, בין עצי חרוב, הוקמו כ-60 רחבות של חניוני פיקניק. הגישה לחניונים אלה נוחה למוגבלים בתנועתם, והם יכולים להגיע בכיסאות גלגלים עד לשולחנות הפיקניק ולמתקני המנגל המוצבים בשטח.

קק"ל הציבה בפארק הלוחם עשרות שולחנות במקבצים ובגדלים שונים, המאפשרים בילוי משפחתי אינטימי וגם בילוי קבוצתי. כמו כן מוצבים בפארק מתקני משחק רבים המותאמים לשמוש מוגבלי הליכה. סמוך לאתרי הפיקניק יש ביער נקודות בעלות עניין מבחינה של ארכיאולוגיה, טבע ונוף.

נגישות - ציר תנועה שאורכו כקילומטר ושיפועים מותאמים לתנועה נוחה בכיסאות גלגלים. השביל מצופה אספלט ורוחבו 1.60 מטרים. אבני השפה מאפשרות התמצאות בשביל גם ללקויי ראייה. השביל עובר בתוך יער מגוון, בו צומחים עצי חורש טבעי כמו חרוב מצוי, בצד עצי אורן נטועים. בצד השביל יש אתרים עתיקים כמו גתות, בורות מים, מדרגות חקלאיות ושומרות.

לאורך השביל הוצבו גם שישה פסלים דמויי מסכות בהם משולבים אלמנטים אופטיים וקוליים המעצימים את חוויית הטיול ביער. השימוש במתקנים מותאם לגובה של אדם היושב בכיסא גלגלים ולילדים.

בצד הכביש הראשי של הפארק מותקנים מספר ריכוזים של מתקני משחק ושעשועים, המאפשרים פעילות מגוונת לכל המשפחה, גם למרותקים לכיסאות גלגלים, בין השאר מתקני כושר גופני, נדנדה ומגלשות. בגן גם שערים למשחק קט-רגל ומתקן לקליעה לסל. המתקנים מוצבים על משטחי גומי, המאפשרים תנועה נוחה לכיסאות גלגלים

· גן לאומי אחוזת קבר בן גוריון

מקום קבורתם של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ורעייתו פולה, אשר בחרו להיקבר בנגב, על קצה מצוק תלול המשקיף אל הנוף של בקעת צין ורמת עבדת.

איפה: בכביש 40 בסמוך למדרשת בן גוריון, 3 ק"מ דרומית לקיבוץ שדה בוקר.

נגישות - יש חניית נכים. מהחנייה דרך נגישה אל המעבר לדרך המובילה לאתר .

הדרך אל רחבת הקבר ישרה עם שיפוע מתון, רחבה ומרוצפת גרנוליט. רחבת הקבר והתצפית במשטח נגיש מרוצף גרנוליט.

שירותי נכים בקרבת חנית נכים. יש מאחז ידL ומאחז יד אחר. שטח פנוי לצד האסלה 55 ס"מ.

· מצדה

על צוק המבודד בלב מדבר, צוק המשקיף ממרומים על ים המלח ועל נופי הפרא של מדבר יהודה, שכן בעבר ארמון מפואר. בימי המרד הגדול התבצרו בו אחרוני המורדים ברומים, והפכו את מלחמתם הנואשת סמל למאבק לחירות. אירועי העבר המרתקים שהתרחשו על ההר והממצאים הארכאולוגיים שבו השפיעו על הכרזת הגן הלאומי מצדה אתר מורשת עולמית של אונסקו.

הסיור במצדה מתחיל במרכז המבקרים המודרני שהוקם ממזרח למבצר, בו ניתן לצפות בסרט המתאר את ההיסטוריה של המצדה, להתרשם ממודל של המבצר ולראות מוצגים ארכיאולוגיים שהתגלו במקום. מכאן ניתן להמשיך אל הרכבל שיוביל אותנו אל מרומי המבצר, או לבחור לטפס במעלה שביל הנחש אל המבצר (טיפוס לא קל!).

בתוך המבצר ניתן לבצע מסלול מעגלי לאורך קירותיו המרשימים, ולבקר בארמונות המפוארים אותם הקים הורדוס, מחסני האוכל (29 במספר!), בורות המים (12 במספר - סה"כ 40 אלף מ"ק!) ובתי המרחץ.

בצד המערבי של גן לאומי מצדה מתקיים בחודשים מרץ עד אוקטובר בימים שלישי וחמישי בשעה 21:00 באופן קבוע, מופע אורקולי מיוחד, המספר את סיפור ימיהם האחרונים של מתבצרי מצדה. ההר מצידו המערבי משמש כתפאורה לחיזיון המרשים.

נגישות - האתר כולו נגיש למוגבלי תנועה ולכסא גלגלים: חניית נכים, דרך מהחניה לכניסה לאתר באמצעות מעלית נגישה, יש שרותי נכים, קופות נגישות עם לולאת השראה, מערכת שמע אישית ללקויי שמיעה בעלי מכשיר שמיעה עם מתאם T, מדריך קולי בהתאם לנקודות ממוספרות, חומר כתוב כולל מפה עם סימון מספרי לנקודות באתר, מערכת שמע קבוצתית להדרכת קבוצות, באולם המיצג מקומות לכסאות גלגלים במעבר לפני השורה הראשונה- זווית צפייה טובה, קרונית רכבל גדולה נגישה לכסא גלגלים, הסיור בבמת ההר בדרך מבוטנת ברוחב כ-150 ס"מ מתאימה לכסא גלגלים. מרביתה בשיפוע מתון עד בינוני ומשתנה בהתאם לטופוגרפיה, תבליטים של מצדה בכניסה לאתר ועל במת ההר ניתנים למישוש ע"י אדם עיוור ומאפשרים לו הבנה והתמצאות.

 

  
    פארק חרובית                                                                                                  קבר בן גוריון

הדפס
עבור לתוכן העמוד