הדרכות נגישות חווייתיות בבתי ספר, בתרומת פרץ נפתלי

15/01/2019
 
 

עמותת נגישות ישראל קיימה בחודשים נובמבר ודצמבר 2018 הדרכות נגישות בשני בתי ספר, בתרומת פרץ נפתלי 2018

בית הספר רימונים בקריית אונו

 

בתאריך 23.12.18 תלמידי שכבת ד' בבית הספר רימונים בקריית אונו עברו יום שיא בנושא נגישות. בטרם יום ההדרכה התקיים מפגש מקדים שמטרתו הייתה יצירת התאמה ודיוק להדרכה בהתאם לאופי השילוב בבית הספר. יום ההדרכה עצמו החל בשני שיעורים חווייתיים לכל כיתה, בהם דובר על ההבדל בין שונות חיצונית לשונות פנימית, כל תלמיד ראה את השוני שקיים בו לעומת הסביבה שלו, התלמידים למדו מהי עזרה וכיצד יש להציע עזרה בצורה נכונה.

 

לאחר השיעורים, התלמידים עברו הפנינג תחנות התנסות חווייתיות. כל כיתה עברה ברוטציה בין שלוש תחנות. תחנה אחת עסקה בנושא של מוגבלות בניידות. התלמידים פגשו את לאה, מדריכה עם מוגבלות בניידות אשר חשפה בפני התלמידים את סיפורה האישי, וההתמודדויות הכרוכות במוגבלות פיזית זו. התלמידים שאלו שאלות רבות והתעניינו מאוד. במסגרת המפגש עם לאה התלמידים גם התנסו וחוו כיצד מרגיש אדם בכיסא גלגלים. חלקם התנסו בביצוע פעולות בסיסיות כגון יציאה וכניסה מהכיתה על כסא גלגלים, פתירת תרגיל שכתוב גבוה על הלוח ועוד.

 

התנסות נוספת הייתה במוגבלות מוטורים בכפות הידיים, התלמידים שמו כפפות המגבילות את תנועת הידיים וקיבלו משימות שונות לביצוע איתן.

תלמידים מנסים להכניס קוביות לחור בקופסה עם כפפות מגבילות על הידיים
התלמידים ניסו לבצע משימות מוטוריות עם כפפות המגבילות את תנועת הידיים


תחנה שניה אותה עברו התלמידים היא תחנת מוגבלות בראיה, בתחנה זו התלמידים פגשו את לידיה שהיא אישה עיוורת, לידיה סיפרה לתלמידים על עצמה, כיצד התעוורה וכיצד היא מתמודדת עם העיוורון בחייה. התלמידים הופתעו שלידיה עושה את כל מה שהם עושים ויותר, הם התנסו בעצמם במוגבלות, קיבלו כיסויי עיניים והיו צריכים לזהות חפץ שקיבלו לידיהם ולזהות את טעם הגלידה שקיבלו מבלי לראות.

המפגש השלישי עסק במוגבלות בשמיעה. התלמידים פגשו את אמיר, אדם חירש אשר לימד את התלמידים כיצד הם יכולים לתקשר עם אנשים כברי שמיעה וחירשים, בנוסף, נתן לתלמידים להתנסות ולחוות בעצמם את ההתמודדות היומיומית של אדם עם מוגבלות. התלמידים למדו מילים בסיסיות בשפת סימנים וקיבלו דף איות בשפת הסימנים הישראלית.

בסיום היום התלמידים קובצו יחדיו לסיכום קצר בו התלמידים שיתפו בחוויותיהם: תלמידה אמרה "גיליתי שעיוורים יכולים לעשות את מה שאנחנו יכולים לעשות", עוד נאמר: "זה קשה לנסוע בכיסא גלגלים אבל זה אפשרי". כמו כן, התלמידים למדו כי נגישות היא לא רק פיסית וכי נגישות חברתית היא לא פחות חשובה: נאמר על ידי אחד התלמידים "לא צריך להתבייש לבקש עזרה", תלמידה אחרת אמרה "צריך לכבד אנשים עם מוגבלות", תלמידה נוספת אמרה "למדתי מהשיעורים שכל אחד שונה במשהו".

מתוך משובי המורים על התכנית: "המפגש היה חווייתי, מרגש, מעשיר, נגע בכל ילד וילד. תובנות הילדים היו מקסימות ומרגשות" / "הייתה פעילות מדהימה, הילדים והצוות החינוכי בהחלט העשירו את ידיעותיהם בנושא".

 

תלמידות מתנסות בטעימה עיוורת של גלידה
תלמידות מתנסות בטעימה עיוורת של גלידה


בית הספר פיינברג בפתח תקוה

בתאריך 22.11.18 קיימה "נגישות ישראל" הפנינג נגישות לשכבת ט' בבית הספר פיינברג בפתח תקוה.

ההדרכה בבית הספר הנה חלק מתכנית גדולה יותר הנקראת "נגישות בין דורית" אשר מתקיימת בעיר פתח תקוה במספר בתי ספר בתרומת קבוצת מגדל והנה התרחבה בשנה זו ואפשרה לבית ספר נוסף לקחת חלק בתכנית המרגשת.

בתחילת יום ההדרכה התלמידים עברו הרצאה בנושא נגישות ואנשים עם מוגבלות, בהרצאה התלמידים נחשפו למושג הנגישות ברמות השונות: נגישות פיזית, נגישות שירות, נגישות חברתית ונגישות בין דורית.

לאחר ההרצאה התלמידים עברו בין תחנות התנסות חווייתיות, כל כיתה פגשה חמישה מדריכים עם מוגבלויות שונות. תחנה אחת עסקה במוגבלות בניידות עם מדריכה עם מוגבלות פיזית היושבת בכיסא גלגלים, תחנה שניה עסקה במוגבלות בראיה עם מדריכה עיוורת, תחנה שלישית עסקה במוגבלות בשמיעה עם מדריכה חירשת, תחנה רביעית בנושא מוגבלות קונטיבית עם מדריכה עם מוגבלות שכלית התפתחותית ותחנה חמישית על תסמונת אשר בה פגשו מדריכה המתמודדת עם התסמונת.

בכל אחת מן התחנות התלמידים שמעו סיפור אישי מכל מדריך, ניתנה להם האפשרות לשאול שאלות והמדריכים ענו בפתיחות. כמו כן, בכל אחד מן המפגשים התלמידים התנסו בצורה חווייתית בכל מוגבלות וחוו על עצמם את ההתמודדות ואת דרכי התקשורת והדרכים הנכונות להציע עזרה לאחרים. באמצעות ההתנסויות המדריכים אפשרו לתלמידים להיכנס לעולמם ולו לכמה דקות.

 

התלמידים פגשו מדריך חירש ולמדו לסמן מספר מילים בשפת הסימנים
התלמידים פגשו מדריך חירש ולמדו לסמן מספר מילים בשפת הסימנים


הדרכות חדר מורים

בשני בתי הספר, רימונים קריית אונו ופיינברג פתח תקוה נערכה הדרכת מורים חווייתית אשר החלה בהרצאה העוסקת בתחום הנגישות והשילוב במערת החינוך והמשיכה בהתנסות בה המשתתפים אכלו 'ארוחת חושים' - ארוחה שבה בכל מנה מתנסים במוגבלות אחרת.

 

את המנה הראשונה אכלו עם כיסויי עיניים, מנה עיקרית עם כפפות אשר מגבילות את יכולת תזוזה אצבעות הידיים ואת מנת הקינוח הזמינו המורים כשהם מתמודדים עם מוגבלות בשמיעה באמצעות אוזניות. כל מנה לוותה במפגש עם מדריך עם אותה המוגבלות אשר חשף את סיפורו האישי ודיבר על שילוב תלמידים עם אותה המוגבלות בבתי הספר תוך מתן טיפים לשילוב נכון.

ניכר כי ההדרכות תרמו רבות לתלמידים ולמורים בהיכרות עם עולמם של אנשים עם מוגבלות ובעיקר בהבנה כי אנשים עם מוגבלות הם קודם כל בני אדם וכי לכל אחד מהם יש השפעה על החברה בכלל ועל אנשים עם מוגבלויות בפרט.

אנו מודים לבתי הספר אשר לקחו חלק בפעילויות השונות, תודה על הנכונות הרגישות ושיתוף הפעולה. תודה גדולה לקרן פרץ נפתלי אשר בזכותה יכולנו גם השנה להמשיך ולפעול למען קידום והטמעת השילוב של תלמידים עם מוגבלויות במערכת החינוך.

 

תלמיד פותר תרגיל על הלוח כשהוא יושב בכיסא גלגלים
חלק מהתלמידים התנסה בפתירת תרגיל שכתוב גבוה על הלוח כשהם יושבים בכיסא גלגלים

הדפס
עבור לתוכן העמוד