מוזיאון יד ושם
29/04/2008
 
 
הגדל

יד ושם, רשות זיכרון לשואה ולגבורה, נוסדה בשנת 1953 בחוק של הכנסת. מאז היווסדו, בהתאם ל"חוק זיכרון השואה והגבורה – יד ושם", מופקד יד ושם על תיעוד תולדותיו של העם היהודי בתקופת השואה, הנצחת סיפור חייהם וזכרם של כל אחד מששת מיליוני הנספים והנחלת מורשת השואה לדורות הבאים באמצעות הארכיונים, הספרייה, בית הספר, המוזיאונים ועל ידי הכרה בחסידי אומות העולם. על משכנו בהר הזיכרון בירושלים, יד ושם הוא מארג עצום של עצים ושבילים המובילים למוזיאונים, תערוכות, אנדרטאות, פסלים ומצבות זיכרון.

יד ושם מוכר בעולם כולו כאתר הנצחה, מהחשובים והמרשימים ביותר שיש בעולם. העוצמה החזקה שמותיר ביקור באתר זה מטביעה את חותמה בכל רמ"ח איברי המבקר.

הפרדוכס הגדול הודגש בבדיקת נגישות לאוכלוסייה מגוונת בעלת מוגבלויות שהיום מושקעים בה משאבים רבים לשיפור איכות חייה, לעומת אותה קבוצה שבימים ההם נשללה מהם אפילו הזכות להאריך את חייהם לתקופה בלתי ידועה של עבודה במחנות ריכוז. עובדה זאת רק מעצימה וממחישה יותר מהכל את מרחק שנות אור בין האכזריות הנוראה של אותן חיות אדם לבין השאיפה שלנו כיום לאפשר ככל שניתן אורח חיים נגיש ושוויוני לאוכלוסייה הלוקה במוגבלות.

סקירת הנגישות המחישה את הרצון של אנשי ההנצחה לאפשר לנכים רבים ככל האפשר להיות שותפים מלאים בחוויות המזעזעות מאותה תקופה ולהרגיש כשווים בין שווים.

מתוך סקירת הנגישות עולה כי האתר ברמת נגישות גבוהה.

החניה בחניון תת קרקעי עם ארבעה מקומות חניה וחניון נוסף בקומת קרקע נוספת מתחתיה. הגישה למעלית קרובה כעשרים מטר, ומביאה אל אולם המבואה ממרחק של כ-50 מטר מהמעלית. האתר כולו רחב ומכיל בתוכו מספר לא קטן של אתרים חשובים.

הכניסה לאולם המבואה עם קירות זכוכית ודלפקי מודיעין בגובה 92 ס"מ, עם יחס אדיב והכוונה לכל עניין ועניין.

בקומת המרתף של אולם המבואה יש מלתחה עם אפשרות לאחסנת תיקים, שירותי נכים נגישים (פרט לסימון מתאים וידית פנימית וחיצונית על דלת התא) ומסעדה עם שירות עצמי ודלפק תשלום וחתימה במקצת גבוה. הגישה לקומה באמצעות מעלית נוחה ומותאמת.

"המוזיאון לתולדות השואה". המוזיאון נגיש עם שיפועים מתונים, מעברים נוחים בין החדרים, ועם יציאה לנוף ירושלמי טיפוסי. במקום יש קבוצות שמלוות במדריך עם מערכת שמע מסוג audio guide.

האתר בכללותו חסר לוח אלקטרוני וציוד עזר לכבדי ראיה ועיוורים, לרוב עם תאורה חלשה יחסית על מנת לשמור על צביון המקום. מאידך יש את כל האמצעים לכבדי שמיעה.

מהמוזיאון יש גישה נוחה ומותאמת לכיכר המרכזית: "כיכר גטו וארשה", שם נערכת מדי שנה העצרת המרכזית. לכיכר יש מספר דרכי גישה, וכמו כן גם שירותי נכים שלא תמיד מלווים בסימון המתאים אך נגישים ברוב התכונות הבסיסיות.

לא רחוק משם עם גישה דרך מעלית או מדרגות נעות למי שמסוגל, שמביאים אותך עד לרחבה גדולה עם כניסה לאהל יזכור.

אתרים נוספים שנבדקו ונמצאו נגישים הם המוזיאון לאומנות השואה, בית הכנסת, ארכיון המכיל מסמכים אותנטיים ומצויד במערכות מחשוב ושולחנות מותאמים,

"יד לילד" שהולך במסלול מעגלי, חשוך באופן מכוון ומצויד במעקה לכל אורך הדרך עם שיפוע מתון. כמו כן, מכיל עוד מרכז למידה אינטראקטיבי, מרכז צפייה, ביתן לתערוכות מתחלפות, וכמובן מערכת שבילים עם שיפועים על פי התקן.

בנוסף יש גישה עם רכב "לבקעת הקהילות", והמגבלה היחידה שם היא ריצוף החצץ בין אבני הקהילות המקשות על הניידות במקום.

לאורך כל המוזיאון ישנם שירותי נכים, נגישים אולם ללא שילוט מתאים וללא ידיות מותאמות בדלת הכניסה.

חשוב לציין את כסאות הגלגלים שעומדים לרשות הנזקקים, נושא הקלנועיות נמצא כרגע בבדיקה ובניסיון.

תודה רבה מקרב לב לגב' ויויאן אוריה ממחלקת ההזמנות ויחסי הציבור, שעזרה בסקירה ובמידע מדויק על המוזיאון.

הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד