בית ביאליק

31/10/2011
 
 
בית ביאליק

בית ביאליק תוכנן על-ידי האדריכל יוסף מינור, ונבנה עם הגעתו של חיים נחמן ביאליק לארץ ישראל בשנת 1924 תוך מעורבותו המלאה של המשורר בתכנון הבית ובעיצובו.


הבית דמוי הטירה נחשב לאחד הבתים המרכזיים בפניה התרבותיים וההיסטוריים של תל-אביב והיישוב העברי בארץ. מבנהו האדריכלי המרהיב, עיצוב פנים הבית, התאמת הצבעים המוקפדת והגן שטיפח המשורר במו ידיו, האצילו על סביבתם מעין תחושה ממלכתית היאה למקום משכנו של המשורר הלאומי.


לאחר פטירתו בשנת 1934 שימש הבית את אגודת הסופרים העבריים, ואת אגודת בית ביאליק שמתפקידה היה לשמר את המקום. עם השנים הפך הבית לספריה לילדים עד ששופץ ב- 1980 והפך למוזיאון הנאמן לרוח שנות השמונים. ברוח זו בוטלו מתקני השירותים והמטבח לטובת משרדים, חדר השינה הפך לחדר תצוגה, הבית נצבע בצבעים בהירים ועל החזית הותז שפריץ אפרפר.

 

עבודת השיפוץ הנוכחית שתוכננה ע”י אדריכלית השימור ניצה סמוק בשיתוף עם הנהלת הבית, שמה לה למטרה לשקם ולשחזר את הבית תוך נאמנות לבחירתו של ביאליק.  בתוך כך, נחשפו הצבעים המקוריים של קירות הבית על עיטוריהם הייחודיים (שהיו מכוסים עד כה), שוקם הריהוט המקורי ונבנתה תצוגת קבע חדשה המשתלבת עם הרוח האסתטית הייחודית של הבית ומאירה את דיוקנו של המשורר הלאומי בכל עושר מעגלי יצירתו ופועליו התרבותיים והחברתיים. לראשונה חושף בית ביאליק את ריבוי מפעלותיו של המשורר אף כמנהיג ומורה דרך, פרשן וחוקר, מכנס אוצר התרבות היהודית, מסאי ונואם, עורך, מתרגם, מו”ל ומחייה הלשון העברית .


התוצאה המרהיבה היא לא רק צוהר לרוחו של ביאליק אלא אף חלון ראוה לאסתטיקה של תחילת המאה העשרים בארץ ישראל: בניה אקלקטית מיוחדת במינה המשלבת אלמנטים מזרחיים ומערביים, עיטורים אוריינטליים לצד אירופאים: קשתות, מגדל, כיפה, אח, רצפות מצויירות ועוד – שנתנו ביטוי מוחשי לתפישתו התרבותית של המשורר.

 

בקומה התחתונה של הבית נמצא ארכיון בית ביאליק. במסגרת עבודות השיפוץ הוכפל שטח הארכיון והותקנו בו מערכות מתקדמות לשימור המסמכים יקרי הערך.  הארכיון מאגד את מכלול יצירתו ופועלו התרבותי והלאומי של ביאליק: כתבי יד נדירים, קטעי שירים, סיפורים, מאמרים, נאומים, תעודות ועוד. הארכיון משמש כתובת לבירורים רב-תחומיים, ומשענת לעבודות מדעיות בכל הרמות. מדי שנה אנו חושפים תעודות וגילויים חדשים ומפרסמים אותם לציבור מעל במות ספרותיות ומדעיות.

 

למידע נוסף על המוזיאון ונגישותו - לחץ כאן

הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד