חינוך לנגישות - עבודה עם ילדים ונוער למען עתיד שיוויוני ונגיש

 
 
ילדים מקשיבים למדריך בכיסא גלגלים (הגדל)

רקע

עמותת נגישות ישראל פועלת מעל עשור לקידום השתלבותם של אנשים עם מוגבלות בחברה בשוויון, בזכות, בכבוד ובמקסימום עצמאות. אנו בעמותה פועלים רבות להגברת המודעות בקרב החברה הישראלית לנושא הנגישות.

הגישה הרווחת בחברה כלפי אנשים עם מוגבלות הינה גישה שלילית במהותה. ככלל היא אינה מקבלת אנשים עם מוגבלות, ומתוך כך הופכת אותם לקבוצת מיעוט. לא פעם אנשים עם מוגבלות נאלצים להתמודד עם דעות קדומות, סטיגמות ועמדות שליליות. הספרות המקצועית גורסת כי הקניית ידע בנושא יוביל לשינוי מהותי במצב.

אנו מאמינים שהדרך האפקטיבית ביותר לחולל את השינוי בישראל, הינה באמצעות תהליכי חינוך והגברת מודעות לנושא הנגישות, תוך מיקוד בקרב בני הנוער.

על מנת להוביל לשינוי הרצוי עמותת נגישות ישראל הקימה את מחלקת חינוך לנגישות שתעסוק בחינוך לשוויון ונגישות בקרב הילדים והנוער בישראל.

קהל המטרה

ילדים, ובני נוער בבתי ספר ותנועות נוער.
הערה - הדרכות מודעות ושרות נגיש למבוגרים בעסקים, ארגונים, רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה מתקיימות במסגרת מרכז ההכשרה של העמותה.

מטרות הפעילויות השונות

עמותת נגישות ישראל פיתחה מגוון תוכניות חינוכיות מיוחדות למסגרות והגילאים השונים. התוכניות מטפלות באתגרים הבאים:

  1. הכרות עם אנשים עם מוגבלות ושבירת "קיר הזכוכית".
  2. שבירת הסטיגמות המוכרות.
  3. יצירת מודעות והבנה לערך ה"שוויון" .
  4. ללמוד "מהי נגישות?"- נגישות פיזית, שירות ובינאישית ומה משמעותה עבור אדם עם מוגבלות
  5. הפיכת דור העתיד - ל"שגרירים פעילים בחברה" למען קידום הנגישות.
  6. מודעות סביבתית וראיית האדם - הקניית כלים למודעות סביבתית וחברתית בהתמודדות היומיומית אל מול אנשים עם מוגבלות בכלל ואל מול סביבתו הקרובה של התלמיד בפרט.

עקרונות יסוד

העמותה מאמינה כי לא די בהרצאות כדי להעביר את המסר ולהביא לשינוי אמיתי בדעות קדומות, סטיגמות ועמדות שליליות של המשתתפים. ולכן ההדרכות כוללות פעילות חווייתית שמטרתה להרחיב ולהעמיק את הידע בעולם הנגישות והמוגבלויות השונות. ופעילות חווייתית שמטרתה לאפשר לתלמיד לחוש, ללמוד ולחוות את הידע ומשמעותו, באופן אישי. רק כך נשיג את השינוי האמיתי ביחס החברה לאנשים עם מוגבלויות.

עקרונות יסוד בפעילויות החינוך:

1. עד שתחווה לא תבין!
פעילויות חווייתיות המדמות את תחושת המוגבלות. רק ברגע שאנו מרגישים וחווים 'מהי המשמעות להיות עם מוגבלות?', יכולים אנו להתחיל להבין את האדם עם המוגבלות ולעשות אחרת.

2. לשבור את קיר הזכוכית - להכיר את האדם מאחורי המוגבלות
היכרות אינטימית עם מדריכים, עם מוגבלויות, שמשתפים את התלמידים בחוויותיהן האישיות- ההתמודדות, הקשיים, ההצלחות וכוח הנגישות ככלי לשינוי. למשתתפים ניתנת הזדמנות להכיר את האדם מאחורי המוגבלות – אנו מעודדים את המשתתפים לשאול את השאלות שתמיד לא נעים לשאול ובכך לנפץ את קיר הזכוכית שבינם לבין אנשים עם מגובלות.

3. אפקט הגלים
בכל פעילויות העמותה, אנו מעודדים פעילויות המשפיעות לא רק על המשתתפים הישירים בפעילות אלא גם למעגלים סביב הנוער - בית הספר, שכנים, חברים, תושבי העיר .

הדפס
עבור לתוכן העמוד