יריב – הכל בעזרת הראש
17/07/2006
 
 
הגדל

יריב טרבלסי מפתח תוכנה בכיר, בן 32, מחליט לנטוש קריירה מוצלחת בעולם ההיי-טק ולהקים עסק למכירת פרסום על גבי מסכי מחשב במוניות שירות. לכאורה, עוד סיפור על איש הייטק שהחליט לעזוב את סביבת ההייטק הנוחה אך השוחקת ולהמר על הצלחה בתחום אחר לחלוטין. אולם בסיפורו של יריב יש זווית נוספת. יריב הוא אדם עם מוגבלות הזקוק לכסא גלגלים עקב מחלת ניוון שרירים SMA ממנה הוא סובל מלידה.

 

יריב נולד במושב תלמים ליד שדרות ומשם עבר בגיל 13 לגור בבי"ח אלין בירושלים. כשבגר, הכיר את ניצה, אשתו לעתיד, בחורה ללא מוגבלות מקיבוץ שדה אליהו, והזוג עבר לגור ביחד. יריב החליט ללמוד הנדסאות תוכנה במכללת הדסה ובמקביל עבד לפרנסתו במוקד 103 של חברת החשמל.

 

בסיום הלימודים יריב נקלט בחברת סטארט-אפ שפיתחה מערכות אבטחה בטכנולוגית ראייה ממוחשבת יחד עם מכרו מהלימודים ירון גביש. השניים החליטו, במקביל לעבודה בחברה לפתח בזמנם הפרטי תוכנה שתאפשר לאנשים עם מוגבלות שאינם יכולים להשתמש בעכבר רגיל להשתמש במחשב. השניים פיתחו תוכנה הפועלת באמצעות מצלמת אינטרנט פשוטה ומזיזה את הסמן על פי תנועות הפנים של המשתמש. לצורך הפיתוח השתמשו ירון ויריב הן בידע שרכשו בראייה ממוחשבת והן בידע האישי של יריב בצרכים המיוחדים של אנשים עם מוגבלות. כך למשל, התוכנה מותאמת לרעידות בראש, תוך שימוש באלגוריתמים שפותחו במקור לטיפול ברעידות במצלמות אבטחה עקב רוחות חזקות. סקירה מלאה על התוכנה – PCBility Mouse במדור זה.

 

יריב עבד במספר חברות נוספות והתקדם לתפקידי מפתח ראשי, ראש צוות פיתוח וכיום הוא מנהל מחלקת פיתוח שאחראי ל-6 אנשים העוסקים בפיתוח של מערכות העברת קול באינטרנט (Voice Over IP) עבור לקוחות בארה"ב ובקנדה.

  

יריב שאינו יכול להשתמש במקלדת רגילה מקליד באמצעות תוכנת On-Screen Keyboard של מערכת ההפעלה Windows XP ובעכבר מסוג Trackball. כמו-כן הוא משתמש בתוכנת Text-to-Speech בשם NaturallySpeaking של חברת Dragon בה הוא נעזר לכתיבת מסמכים.

 

יריב, כמתכנת ומנהל פיתוח שנדרש לכתוב הרבה שורות קוד ומסמכי עיצוב תוכנה, איך הצלחת לבצע את המשימות שנדרשו ממך למרות המוגבלות? העבודה עם המקלדת על המסך אינה איטית?

 

ראשית, אני משקיע הרבה במחשבה מראש כך שבדרך כלל אני כותב קוד או מסמכים פעם אחת ללא צורך בשכתוב. שנית, אני סולד ממסמכים ארוכים, כותב בתמציתיות ודורש זאת גם מהקולגות. חוץ מזה אני וורקוהוליק ועובד המון שעות, גם מהבית אחרי שעות העבודה המקובלות.

 

מהן בעיות הנגישות שאתה מתמודד איתן?

 

התפקיד מחייב נסיעות לחו"ל ויש בעיה נוראית עם הטיפול באנשים שיושבים בכסא גלגלים. הטרמינל החדש בבן-גוריון הוא מהטובים בעולם בנגישות. דווקא בארה"ב ובקנדה נתקלתי בבעיות וביחס מחפיר. באחד משדות התעופה העמיסו את כסא הגלגלים החשמלי שלי על מסוע המזוודות והוא נשבר ושלחו אותי למלא טפסים במקום לעזור לי כמו שצריך. במקרה אחר לא הקפידו להעלות אותי למטוס ראשון כמקובל וגרמו לי למבוכה רבה כשעליתי אחרון וכל הנוסעים הסתכלו. פעם אחרת האישה שנשלחה להוביל אותי מהמטוס לטרמינל נטשה אותי תקוע בכסא גלגלים ידני באמצע הטרמינל.

בעיה אחרת היא בכנסים גדולים שם בדרך כלל שאר המשתתפים עומדים ואני יושב נמוך לכן קשה ליצור קשר וזה לוקח יותר זמן.

 

למה החלטת לעזוב את ההיי-טק ואיך הגעת לתחום הפרסום במוניות?

 

אחי פתח חנות לאביזרי רכב בבית שמש. החלטתי להכנס כשותף והגעתי לעסק של פרסום לאחר ששמתי לב שבאיזור ירושלים אין פרסום בתוך מוניות שירות. החברה מתקינה מסכים במוניות, מוכרת זמן פרסום ומפיקה פרסומות. לשם כך שכרנו סטודנטים מבצלאל. באוגוסט נעלה לאוויר במוניות שירות קו בית-שמש – ירושלים. החברה מתרחבת והפכה כבר לחברה בע"מ.

רציתי להקים עסק משלי על מנת שהחברה תתנהל בקצב שלי ואיך שנוח לי. להיות בעלים של עסק זו חוויה אחרת מלהיות שכיר. אתה מחליט לבד וסוגר עניין בישיבות בלי הצורך לבדוק ולקבל אישור מהבוס ולחזור לישיבה נוספת. אני אוהב לקבל את ההחלטות ולקבל את הריגושים מניהול עסק שהוא שלי.

 

לסיום יריב, האם אתה ממליץ לאנשים עם מוגבלות לפתח קריירה בהייטק ואילו טיפים אתה יכולל לתת למי שמעוניין?

 

כן, אני ממליץ בהחלט, גם בגלל העניין וגם בגלל שבהייטק המגבלות לא כל כך מפריעות לביצוע המשימות (וגם בגלל השכר...).

הטיפ שלדעתי הכי חשוב הוא - אם הכיוון הוא לעבוד בהייטק כדאי להתמקד בתחום מסוים. לדעתי, כשמתמקדים יותר קל לעשות את העבודה וגם הכישורים בתחום עוזרים להתקדם. עוד טיפ הוא לא להתבייש לבקש תנאים כגון: שירותים גדולים, חנייה קרובה ומשרד מרווח. התנאים האלה חשובים לעבודה פרודוקטיבית ונוחה.

 

** כתבה על תוכנת העכבר PCBILITY MOUSE מתפרסמת במדור נגישות טכנולוגית.

דרג את הכתבהדירוג כתבה יריב – הכל בעזרת הראש: 4 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
2 מדרגים
הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד