כיצד טכנולוגיה מסייעת פותחת דלתות ליזם אינטרנט ביפן - סיפור הצלחה
13/06/2006
 
 

טכנולוגיה מסייעת פותחת דלתות ליזם אינטרנט ביפן

ב-1986 קאזוהירו סיינו היה תלמיד בכיתה י"א ואז הוא נפצע קשה בתאונה ונותר נכה בארבעת גפיו וכן נפגעו ראייתו ודיבורו. בתחילה הוא היה מרותק למיטתו, בלי יכולת להזיז אצבע או לומר מילה. רק כעבור 6 חודשים הוא הצליח להתחיל בשיקום ועוד 10 שנים חלפו לפני שהוא יכל לחיות באופן עצמאי. בזמן זה הוא גילה בן-ברית חשוב: מחשבים עם טכנולוגיה מסייעת.

בשלב מוקדם של תהליך השיקום, סיינו חשב שמחשב אישי יהיה יקר מדי וקשה מדי לשימוש. במקום מחשב הוא בחר במכשיר "העוזר המדבר" (Talking Aid), טכנולוגיה מסייעת פופולרית ביפן. עבור סיינו, העוזר המדבר החליפה את העט והנייר.

"אני יכול לדבר, אך לא להשתמש בידי", אומר סיינו, "וכן איני יכול לקרוא ולכתוב. משום כך, העוזר המדבר עזר לי מאוד מכיוון שכשאני מקליד מילים במקלדת, אני יכול לשמוע אותן באמצעות מערכת המרת טקסט לדיבור. אבל היו גם כמה בעיות. למשל, בגרסאות המוקדמות של המכשיר היה מעט זכרון כך שלא ניתן היה לאחסן קבצי טקסט רבים". בסופו של דבר מגבלה זו פתחה לסיינו דלתות מכיוון שהיא גרמה לו לשקול שוב שימוש במחשב אישי, בהמלצת המרפא בעיסוק שלו.

סיינו רכש את המחשב הראשון שלו בשנת 1994 אך לא ידע איך להשתמש בו. הוא נהג להקליד אות אות באצבע אחת. בשל ראייתו החלשה, הוא הדביק כיסויים צבעוניים על המקשים על מנת להבדיל ביניהם. באופן מתסכל, סיינו לא יכל לקרוא את המילה שהוקשה. באותו זמן סיינו והמרפא בעיסוק שלו (שהמליץ על המחשב) לא שקלו שימוש בקורא מסך – כלי חיוני בימינו לאנשים שלא יכולים לקרוא מסך מחשב.

אולם אז, סיינו שמע במקרה על יכולותיו המפותחות של משתמש מחשב עיוור לחלוטין. סקרנותו של סיינו התעוררה, והוא החליט לפגוש את האדם הזה ולגלות איך הוא משתמש במחשב. סיינו יצא מהפגישה נלהב ומעודד. הוא הכריז, "גם אני יכול לעשות את זה!".

בתחילה הוא חווה עוד תסכול כאשר הוא גילה שהתוכנה שהוא צריך בכדי להשתמש במחשב אינה עובדת באופן מלא. "לא יכולתי לקבל מידע מהאינטרנט. לא יכולתי לקרוא את ספר ההדרכה. לא יכולתי למצוא קורסים או מתנדבים שילמדו אנשים עם מוגבלויות להשתמש במחשב. האופציה היחידה עבורי היתה ללכת לביתו של המשתמש העיוור וללמוד איך להשתמש ב-PC, למרות הקושי (רק הנסיעה לשם ארכה יותר משעה).

כשהתגברתי על הקשיים השונים אחרי ההתקנה והגעתי לרמת שימוש מספקת, ה-PCהביא לי יתרונות משמעותיים. אז הבנתי שהסיבוכים והקשיים בהתחלה השתלמו.

לעיתים קרובות התחברתי לפורום לאנשים עם מוגבלויות ואנשי תמיכה, והרחבתי את אוסף התוכנות החינמיות לאנשים עם מוגבלויות. בעזרת מידע זה, שיפרתי באופן דרמתי את יכולות השימוש במחשב והשתמשתי במחשב ביעילות", מסביר סיינו.

יותר מכך, סיינו נהנה מהפרטיות והבטחון של דואר אלקטרוני. כשהוא שלח מכתבים מסורתיים, הוא נזקק לעזרת משפחתו להדפסת המכתבים, הכנסתם למעטפות וקריאת מכתבים שנשלחו אליו. כל זאת לא היה הכרחי יותר עבור דואר אלקטרוני.

באמצעות הדואר האלקטרוני הוא השיג עוד משהו חוץ מקלות שימוש ופרטיות. אשתו של סיינו, קיוקו, מסבירה, "אנשים לקויי ראיה עושים בדרך כלל שגיאות דפוס במכתבים, אבל במכתביו של סיינו לא מצאתי שום טעויות. הוא כתב משפטים ברורים שהעבירו את תחושות ליבו אלי בצורה טובה מאוד". למעשה, סיינו פגש את קיוקו דרך האינטרנט, התכתב איתה בדואל ומצא את בת-זוגו לחיים.

הצעד הבא - יזמות

בשנים האחרונות של המאה ה-20, סביבת המידע לאנשים עם ראייה לקויה ביפן השתפרה מאוד. קוראי מסך ודפדפנים מופעלי קול למערכת ההפעלה Windowsיצאו לשוק. באותה תקופה, המידע שאנשים עם מוגבלויות יכלו להשיג, בהשוואה לאנשים עם ראייה טובה, גדל במהירות. בנוסף הקימה ממשלת יפן תוכנית השתתפות במימון טכנולוגיה מסייעת, כולל תוכנה, מתוך כוונה להאיץ שימוש בטכנולוגיית מידע על ידי אנשים עם מוגבלויות.

סיינו לא רק למד מאחרים על המחשב האישי דרך האינטרנט, אבל הוא גם שיפר את יכולותיו תוך כדי הפצת מידע ולימוד יכולות המחשב שלו לאחרים.

למרות שסיינו שילב שימוש במחשב בחיי היום יום שלו הוא שם לב שאנשים רבים עם מוגבלויות לא יכלו להשתמש במחשב האישי שלהם מכיוון שהיה קשה להם מדי לבצע את ההגדרות הנדרשות. "סביבת טכנולוגיית המידע לאנשים עם מוגבלויות השתפרה מאוד כך שזה היה בזבוז לא להשתמש במשאבים וביתרונות של המחשב באופן מלא." באותו זמן הוא החליט להקים עסק משלו המספק טכנולוגיה מסייעת ושירותים לאנשים עם מוגבלויות.

חברת "Let’s Communishop" נוסדה להביא את כוח המחשוב לאנשים עם מוגבלויות

ב-10/10/2000 סיינו הקים את Let’s Communishop, חנות אינטרנט שמוכרת שירותים לאנשים עם מוגבלויות. "למתחילים יש הרבה שאלות בתחום תמיכה במשתמשים", מסביר סיינו. "חלק מהשאלות שאנו מקבלים ממתחילים ניתן לפתור פשוט על ידי קריאת המדריך למשתמש. עם זאת, לאנשים עם לקויות ראייה קשה למצוא מידע במדריכים כתובים וגם אם הם מוצאים, לא תמיד ההסבר ברור למשתמש הממוצע. אני מנסה לענות לשאלות בשפה יומיומית שתהיה ברורה למשתמש שאינו טכני", אומר סיינו.

כרגע סיינו משתמש במחשב עם  Windows XP Home Edition, Internet Explorer 6ו-Office 2000. בנוסף הוא משתמש בקורא המסך "PC Talker", ב-My Mail(תוכנת דואר), ב-HomePage Reader(קורא דפי אינטרנט) וב-Sakusaku Builder- בונה דפי אינטרנט לאנשים עם לקויות ראייה.

מטרת העסק שלו

הנסיון האישי של סיינו יצר עניין מתמשך במציאת ואספקת פתרונות תמיכה לשימוש מלא במוצרי תוכנה לאנשים עם מוגבלויות. הוא מבין את הקשיים שיצוצו בהתקנת סביבות מחשוב, אבל הוא מבין גם את היתרונות העצומים ששימוש במחשבים יכול לתת. מסיבה זאת הוא מחויב להפוך מחשבים לנגישים עבור אנשים עם מוגבלויות.

דרג את הכתבהדירוג כתבה כיצד טכנולוגיה מסייעת פותחת דלתות ליזם אינטרנט ביפן - סיפור הצלחה: 0
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
ללא מדרגים
הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד