כיסא גלגלים המופעל באמצעות דיבור
6/07/2008
 
 

רון ברום, יוסי נחשון ושי חסן יחד עם מנחה הפרויקט - אמנון דמרי (מאחור) ומנהלת המכללה - דר' כרמלה דקל.
רון ברום, יוסי נחשון ושי חסן יחד עם מנחה הפרויקט - אמנון דמרי (מאחור) ומנהלת המכללה - דר' כרמלה דקל.

עובדים על הכסא במעבדה.
עובדים על הכסא במעבדה.

נסיעת מבחן במסדרון המכללה.
נסיעת מבחן במסדרון המכללה.

מאת: אמנון דמרי, מנחה מטעם הפקולטה למדעי המחשב בטכניון, במכללת אורט הרמלין להנדסאים בנתניה.

סטודנטים ממכללת אורט הרמלין להנדסאים בנתניה, פיתחו כפרויקט גמר כיסא גלגלים חשמלי מנוהג בדיבור. מה בעצם נעשה שם?

סטודנטים ממגמת מכטרוניקה במכללת אורט הרמלין להנדסה בנתניה, יוסי נחשון, רון ברום ושי חסן המציאו כיסא גלגלים חשמלי אשר מנוהג בעזרת פקודות קוליות ובאמצעותו ניתן להתנייד בקלות וביעילות.

כיסא הגלגלים שפיתחו הסטודנטים ממכללת אורט הרמלין שבנתניה מהווה רובוט נייד והפקודות הקוליות מוקלטות על ידי המשתמש לפי רצונו ובשפות שונות (למשל "פנה ימינה", "עצור" וכו'). כיסא הגלגלים מצויד בחיישנים המאפשרים להמיר מידע פיזיקאלי מן הסביבה למידע חשמלי המוזן לבקר הרובוט.

כלומר, המערכת תאפשר למשתמש להתקרב עד כדי מגע עם קיר אך לא תאפשר לו לעשות זאת במהירות גבוהה מאוד. כמו כן, המערכת לא תאפשר למשתמש לנסות ולרדת מדרגות, או לעלות בשיפועים חדים על גבול סכנת ההתהפכות. בנוסף על הכיסא מותקנת מערכת משוב בדיבור, כך שהכיסא "מדבר" ברמקול בקול אנושי אל המשתמש לגבי התראות שונות. למשל: בעת קירבה למכשול מתריע הכיסא באופן ווקאלי למשתמש על הסכנה הקרבה ומונע תאונה. בכל מקרה, הכיסא אינו מבטל את המפעיל האנושי ונותן לו לבצע את כל פעולות היומיום באופן שגרתי.

ההחלטה על פיתוח כיסא הגלגלים המנוהג בדיבור התקבלה לאחר בחינה של צרכי מוגבלים הנאלצים להיעזר בכיסא גלגלים להתניידות ב"בית קסלר" מעון איל"ן לנכים בחיפה. הסטודנטים החליטו לסייע לנכים שאינם מסוגלים לתפעל ולשלוט בכיסא באמצעות הג'ויסטיק בשל נכותם ומכאן חשבו על הפתרון.

משה דולב - מנהל בית קסלר ושרבל בוחס השאילו כיסא גלגלים ותרמו רבות מבחינה תוכנית ולוגיסטית. בנוסף, מר בני אור, אשר משתמש בכיסא בעצמו, עזר רבות בהכוונה כיצד להתחבר "ולדבר" עם כיסא הגלגלים כך שניתן יהיה לשלוט בו מהבקר. ביצוע הפרוייקט התאפשר הודות לתרומה שהתקבלה מקרן GLB מידידי המכללה בחו"ל.

ומה בהמשך?

המערכת כפי שהציגו אותה הסטודנטים היא "מדגים טכנולוגיות" ולא מערכת מסחרית והיא דורשת עוד כמה וכמה שלבים עד שניתן יהיה להפעילה באופן מלא בשטח. במידה והכפפה תורם, ניתן להפוך מערכת זאת מ"מדגים טכנולוגי" למערכת מסחרית להתקנה על כיסאות בשטח ובכך לתרום ולשפר את איכות חייו של הנכה.

ופרויקטים בהמשך:
במכללת אורט הרמלין, לומדים סטודנטים צעירים ובוגרים כאחד, ורובם ככולם מבצעים פרויקטי גמר. אנו מעוניינים כי פרויקטים אילו יהיו בעלי משמעות מעשית בחיים "האמיתיים".

מלבד ההישג הטכנולוגי, משקפים פרוייקטים אלה גם את ערכי המצוינות והחשיבות הקהילתית אותם מקנה המכללה לסטודנטים.

דרג את הכתבהדירוג כתבה כיסא גלגלים המופעל באמצעות דיבור: 4 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
3 מדרגים
הדפסהוסף תגובה
תגובות
מס. התגובהתוכן התגובה
1. מנחם קרמר (25/09/2018 22:59:21)
עבור לתוכן העמוד